Szu-35Sz vadászbombázóra függesztett lézerirányítású KAB-1500 bombák   © Lysenko Sergey

Fúró és Mennydörgés - Lassan beérnek az oroszok legújabb repülőgép-fedélzeti fegyver fejlesztései

2018-01-23Katonai repülés

A Tactical Missiles Corporation (KTRV) az idei évben csaknem egymilliárd dollár értékben tervezi fegyverek - javarészt rakéták - külföldi eladását, miközben számos új eszközük még fejlesztés alatt áll, vagy éppen tesztelésüket végzik

2018 elején - kormányzati információk szerint - rögtön egy nagyobb megrendelés futott be a holdinghoz, India ugyanis 240 darab KAB-1500L lézerirányítású bombára jelentette be igényét.Mivel a legújabb orosz fegyverek szíriai harci alkalmazása hatalmas reklámértékkel bír, további vevők felbukkanása is biztosra vehető.

Eközben javában zajlanak a legújabb fejlesztések tesztjei. A
Janes információi szerint az NPO Bazalt által létrehozott PBK-500U kazettás siklóbomba állami próbái az idén fejeződnek majd be, így a fegyvert hamarosan rendszerbe állíthatja az Orosz Légierő. A bomba nagy magasságból indítva több mint 30 kilométeres távolságba képes elvitorlázni, és ha - mint a fejlesztés következő lépéseként tervezik - póthajtóművet szerelnek rá, a hatótávolsága még nagyobb is lehet.A Drel (Fúró) névre keresztelt eszköz az inerciális és a műholdas navigációs rendszerei segítségével találja meg a célkörzetet, ahol aztán kiszórja szállítmányát. A fegyver nyitószériái harckocsik elleni SPBE-K tölteteket tartalmaznak (15 darabot), melyek kettős, infravörös és radaros önirányítással rendelkeznek. A siklóbombából kiszóródó SPBE-K egységek zuhanását ejtőernyők fékezik (mint az alábbi videó is mutatja), majd mikor szenzorjaik segítségével megtalálják célpontjaikat, kb. 150 méteres magasságból indítják 1 kg-os harci részeiket, melyek hatalmas sebességgel csapódnak be a páncélosokba.


A KTRV-nél sokat várnak a földi célok elleni új rakétacsaládtól is. Az
AviationWeek beszámolója szerint a moduláris felépítésű Kh-38MEh változatai műhold (Kh-38MKEh), infravörös (Kh-38MTEh), aktív radar (Kh-38MAEh) és félaktív lézer (Kh-38MLEh) irányítással rendelkeznek, és max. 40 kilométeres távolságra lévő célok ellen indíthatóak.Új konstrukció a Grom (Mennydörgés) levegő-föld fegyver is, melyet két változatban fejlesztenek: a Grom-Eh1 rakétameghajtással rendelkezik, a Grom 2 pedig egy siklóbomba, az Eh1 változatnál jóval nagyobb harcirésszel. Az előbbi tesztjei már javában zajlanak, többek között Szu-57-esek bevonásával. A fegyver jelenlegi változata kombinált műholdas-inerciális navigációs rendszer segítségével találja meg a célokat, de a későbbi modellek valószínűleg más irányítórendszert is kapnak.Az új fejlesztések mellett a KTRV tagvállalatai a régebbi eszközök tökéletesítésén is dolgoznak. Míg a vízfelszíni célok elleni Kh-35Eh még csak max. 130 kilométerre lévő célok ellen volt alkalmazható, a javított változata, a Kh-35UEh hatótávolsága már eléri a 260 kilométert is. A radarok ellen bevethető Kh-31P rakéták 110 kilométeres hatótávolságát a PD verzió esetében pedig 250 kilométeresre sikerült emelni.

TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media