A helikopter szárnycsonkjának végén látható a lézeres konténer   © US Army

Új önvédelmi rendszert kapott néhány amerikai Apache, de az iraki harcmezőkön gondok adódtak vele

2018-02-22Katonai repülés

A Northrop Grumman által kifejlesztett berendezést 2017-ben szerelték fel a US Army néhány AH-64E Apache harci helikopterére, azonban a Pentagon legfrissebb jelentéséből az derül ki, a rendszer egyelőre még nem tökéletes

A helikopterek infravörös önirányítású rakétáktól való védelmére szolgáló új DIRCM (Directional Infrared Counter Measures) rendszer lézerrel vakítja el és zavarja meg a közeledő infravörös önirányítású rakéták vezérlőrendszerét.

© DoDA berendezés hat darab rakéta közeledés-jelző szenzorból, és két, lézert tartalmazó konténerből áll. Az infravörös érzékelők feladata, hogy detektálják a helikopter irányába kilőtt rakétákat. Ezek közeledtéről hang és vizuális jelzésekkel figyelmezteti a pilótákat, akik kitérő manőverekkel próbálhatják elkerülni a találatot. Eközben persze a lézeres konténerek is teszik a dolgukat, a támadó felé fordulnak, és besugározzák azt fókuszált energianyalábbal.

A lézer egy időben csak egy rakéta ellen képes tevékenykedni, ezért (is) van szükség a már említett manőverekre, illetve infracsapdák alkalmazására.

Az új DIRCM rendszerrel felszerelt Apache-ok egyike   © US ArmyA TheDrive portál információi szerint a US Army 2017 júliusában jelentette be, hogy néhány AH-64E Apache harci helikoptert felszerelt a rendszerrel, és Észak-Irak fölött már be is vetette azokat az IS ellen. A hadsereg azonban több alkalommal is hibát észlelt az infravörös ATW (Advanced Threat Warning) szenzorok működésében, így azokon még van egy kis csiszolnivalója a Northrop Grummannak.

Míg tart a hibák javítása, a hadsereg felfüggesztette a lézeres rendszerrel szintén megvédeni óhajtott UH-60 Black Hawk és CH-47 Chinook helikopterekre a berendezés telepítését.

TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media