Amerikai RQ-4 Global Hawk   © USAF

Rendesen rászálltak a nyugati felderítőgépek az oroszokra

2018-05-31Katonai repülés

A Fekete-tenger térségében az USA, a Kalinyingrádi régióban pedig a britek, a svédek és a NATO próbált Putyin hadseregéről adatokhoz jutni, és mindezt azonos napon

Az elmúlt hét keddjén, május 22-én a repülések nyomon követésére szakosodott Flightradar24.com honlap tanúsága szerint - melyet az Interfax vett górcső alá - egy amerikai RQ-4 Global Hawk vizsgálódott a Krím-félsziget közelében (természetesen végig a Fekete-tenger fölötti nemzetközi légtérben maradva), majd körbekémlelt Oroszország Krasznodari régiójának partvidékén is.Az óriásdrón Ukrajna fölé is berepült, hogy annak keleti, az elszakadásért küzdő övezetének határvidékén járőrözve szemrevételezze a harcokkal sújtott országrészt.

Mégpedig meglehetősen nagy hatékonysággal: nagyfelbontású szintetikus apertúrájú (SAR) radarjával, illetve elektro-optikai/infravörös (EO/IR) szenzorjaival naponta legalább 100 ezer négyzetkilométer terület átfésülésére képes (ez kb. hazánk területének felel meg).

A hidegháború idején ikonikussá vált U-2 Dragon Lady utódjának szánt gép képességei csak nemrég közelítették meg a nagy előd szintjét: a típust kifejlesztő és gyártó amerikai Northrop Grumman néhány éve fejlesztette ki azt az adaptert, mely lehetővé teszi a jobb minőségű, az U-2-esek és (annak idején) az SR-71-esek által használt szenzorok beépítését. Az adapternek a drónhoz történő illesztése szerkezeti és szoftveres módosításokkal viszonylag egyszerűen megoldható, így a gép igény szerint többféle, a jelenleginél fejlettebb felderítőkészlet hordozására is alkalmassá válik.

Az USAF fent említett robotgépéhez hasonlóan az olasz Sigonella légibázisról szállt fel a US Navy P-8 Poseidon járőrgépe is, mely a Krím déli partvidékén, illetve Szevasztopol közelében kutakodott.

A US Navy P-8 Poseidon tengeralattjáró-vadász repülőgépe   © Mark BroekhansA Boeing által fejlesztett típus minden bizonnyal azon igyekezett, hogy fedélzeti rendszerei segítségével képet alkosson a térség vízfelszíni hajóforgalmáról és felszín alatti tengeralattjáró mozgásáról, ELINT (elektronikus hírszerző) rendszereivel pedig a megjelenése által generált orosz elektronikus adatforgalomról és radarkisugárzásokról.

Nyugat-Oroszország térségében is fürkészték Putyinék titkait. A Brit Légierő RC-135W Rivet Joint különleges célú repülőgépe a Kalinyingrádi, a Pszkovi és a Leningrádi területeket kutatta. A valós idejű elektronikus adatgyűjtő és felderítő kapacitással felvértezett, a C-135 Stratolifter átalakításával létrehozott típus nem csak begyűjti a levegőben röpködő elektronikus információmorzsákat, hanem a fedélzetén már azok kiértékelése is megtörténik, amelyet aztán titkosított adatkapcsolaton keresztül a földi központba továbbítanak.

A brit RAF Rivet Joint adatporszívója   © Ryan DerlingUgyancsak Nyugat-Oroszország határvidékén, és szintén kedden a svédek is aktiválták magukat. Légierejük egy hírszerzésre felkészített Gulfstream 4-est küldött a térségbe, ahol ráadásként még egy NATO E-3A Sentry AWACS légtérellenőrző repülőgép is megjelent.

TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media