A nagysebességű felfegyverzett helikopter a kép jobb oldalán látható   © LockheedMartinVideos

Apache utód - Grafikán már ütősnek tűnik a Boeing nagysebességű helikopterének harci változata

2018-10-17Katonai repülés

A Sikorsky-Boeing páros által tervezett forgószárnyas a jelenleg szolgálatban álló, igencsak sikeres konstrukciónak számító AH-64 Apache harci helikoptereket válthatja majd le valamikor a távoli jövőben

A US Army által meghirdetett JMR-TD (Joint Multirole - Technology Demonstrator) program keretében építés alatt álló SB-1 Defiant nagysebességű forgószárnyas felfegyverzett verziójának megjelenése erősen emlékeztet a Bell Helicopter által a 60-as években épített egyhajtóműves AH-1 Cobra harci helikopterre.

Persze ez csak a látszat, hiszen a két típus között fényévekben mérhető a technológiai különbség.
Az SB-1, illetve annak esetleges Apache-váltó verziója ugyanis a már említett JMR-TD program keretében épül, mint az újgenerációs, nagy sebességre képes forgószárnyasok technológia demonstrátor példányai.

A lehetséges Apache utód tényleg az AH-1 Cobrára emlékeztet   © SikorskyA Sikorsky-Boeing team egy koaxiális, plusz tolólégcsavaros gép terveivel pályázik a hadsereg figyelmére. A Sikorskynak nem ismeretlen ez a technológia, hiszen az X2-es helikopter demonstrátoron már tanulmányozta a működését, és ott szerzett tapasztalatok alapján építette meg az S-97 Raider prototípusát. A JMR-TD programba pedig ezek még tovább csiszolt koncepciójával, a SB-1 típussal neveztek be.

Az SB-1-esre egy egymással nagyfokú rendszerazonosságot mutató helikoptercsaládot kíván felépíteni a két cég, melynek egyik tagja lenne az alábbi videón (a 0:36 képkockától) feltűnő támadó funkciójú forgószárnyas, mely a US Army pozitív döntése esetén az AH-64-eseket is leválthatja majd.


Persze ez még odébb van, hiszen jelenleg még az alap Defiant első repülésére sem kerülhetett sor: a forgószárnyas különféle technológiai nehézségek miatt 2017 helyett várhatóan csak 2019-ben emelkedhet majd a levegőbe.

TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media