Bevetésen egy Kiowa Warrior géppár   © US Army

A Kiowa Warrior harctámogató helikopter utódját keresi az Amerikai Hadsereg

2019-04-29Katonai repülés

Április 23-án jelentette be a US Army, hogy öt csapat jelentkezését fogadta be a FARA tenderre, melynek keretében a 2017 végén utód nélkül nyugdíjba küldött OH-58D Kiowa Warrior forgószárnyas váltótípusát igyekszik megtalálni

Hosszú, közel ötven évig tartó karrier szakadt meg a Kiowa tavalyelőtti félreállításával: a típus alapváltozatát még a vietnámi háború idején állították rendszerbe az amerikaiak, és az egymást követő típusváltozatok egészen a közelmúltig a hadsereg elsődleges felfegyverzett felderítő platformjaként szolgáltak.

A szárazföldi csapatok vezetői úgy gondolták, hogy a hadműveleteket felderítési információkkal, valamint közvetlen tűzerővel támogató, tehát rendkívül fontos feladatokat ellátó, a Bell Helicopters által létrehozott OH-58-asok nyugodt szívvel nyugdíjba küldhetőek. Utódjukat az alakulatoknál egyre inkább terjedő, MUM-T (Manned-Unmanned Teaming) funkcióval kiegészített AH-64E Apache Guardian harci helikopterek képében vélték megtalálni.

A MUM-T rendszer teszi lehetővé, hogy az Apache-ok fegyverkezelői pilóta nélküli repülőeszközökkel léphessenek adatkapcsolatba, azokat irányíthassák, megkaphassák az általuk gyűjtött felderítési információkat, sőt, a drónok által hordozott fegyvereket is alkalmazhassák.Úgy tűnik azonban, hogy az OH-58D Kiowa Warrior ilyen módon nem pótolható teljesen, úgyhogy a hadsereg most a FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft) tender keretében keres utódot a rotor fölötti hatalmas szenzorgömbje miatt jellegzetes látványt nyújtó Harcosnak.

A US Army öt csapatot bízott meg, hogy vesse papírra saját elképzelését. Az AVX Aircraft és az L-3 Communications párosa, a Bell Helicopter, a Boeing, a Karem Aircraft és Sikorsky team által felvázolt tervekből a hadsereg kettőt fog majd kiválasztani, melyek aztán prototípus formájában testet is ölthetnek.

Az AVX Aircraft és az L-3 Communications már nyilvánosságra hozta elképzelését   © L-3 CommunicationsA megépült gépek tulajdonságait a 2023-ban induló összehasonlító tesztsorozaton mérik majd össze, a FARA tender győztesét pedig a tervek szerint 2024-ben hirdetik majd ki.


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media