© Twitter / Livefist

Megérkeztek Indiába az első Apache harci helikopterek

2019-07-29Katonai repülés

Az Indiai Légierő által rendelt forgószárnyasok négy példánya egy ukrán An-124 Ruszlan fedélzetén utazott az ázsiai nagyhatalom északi részén található Hindon légibázisra

A 22 leszerződött indiai AH-64E Apache Guardian első példánya 2018 nyarán végezte el az első repülését, a hivatalos átadási ceremóniájára pedig 2019. május 10-én került sor a Boeing mesa-i gyárában.

Az indián harcosok beszerzése 2.1 milliárd dollárral terheli meg az indiai védelmi költségvetést, cserébe viszont az ország korunk legmodernebb harci helikopteréhez juthat hozzá.

© Twitter / LivefistA legkorszerűbb Apache verziónak számító Guardian egyik kulcsfontosságú eleme a 35 GHz-en dolgozó, a rotorok fölött elhelyezett AN/APG-78 Longbow lokátor. Az eszköz egyidejűleg 128 célt képes nyomon követni, max. 8 kilométeres felderítési távolsággal dolgozva. A lokátor önmagában persze mit sem ér, a piszkos munkát a Longbow Apache-okhoz kifejlesztett AGM-114L Longbow Hellfire irányított páncéltörő rakéta végzi el.

Az áramvonalazó burkolatától megszabadított AN/APG-78 Longbow lokátor   © Lockheed MartinA legkorszerűbb Hellfire verzió célra vezetése fire and forget (indítsd és felejtsd el) elv szerint történik, pontosságát a rakéta orrkúpja alá épített, milliméteres hullámsávban dolgozó radar garantálja.

AGM-114L Longbow Hellfire rakéták   © deagel.comAz Apache Guardian képes arra is, hogy személyzete az L3 Communication cég MUM-TX adatkommunikációs rendszerének segítségével drónokkal lépjen (adat)kapcsolatba, azokat irányítsa, megkapja az általuk gyűjtött felderítési információkat, sőt még a pilóta nélküli gépek által hordozott fegyvereket is alkalmazza.Az első Apache változat, az AH-64A immár 35 éve, 1984-ben állt szolgálatba a US Army kötelékében. Azóta már több mint 2200 példány épült az egymást követő, egyre fejlettebb verziókból.

Az indiánklubba nagyon sok ország, nevezetesen Egyiptom, Görögország, India, Indonézia, Izrael, Japán, Dél-Korea, Kuvait, Hollandia, Szaúd-Arábia, Szingapúr, az Egyesült Arab Emirátusok és Nagy-Britannia nyert már bebocsájtást.


Magocsi Gábor (magocsi.gabor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media