© Airbus

Jól halad az Airbus a jövő vadászgépe számára készülő harctéri adathálózat fejlesztésével

2019-08-06Katonai repülés

Mégpedig olyan jól, hogy nemrég egy vadászbombázó, egy A330 MRTT tanker, valamint szárazföldi erők bevonásával már ki is próbáltak egy teszthálózatot, különféle technológiák segítségével adat- és beszédkapcsolatot teremtve az egyes platformok között

A közeljövő harcterein tevékenykedő eszközök egy komplex számítógépes hálózat egy-egy szegmenseként hajtják majd végre feladataikat. A mindent és mindenkit behálózó kommunikációs vonalakon teljesen automatikusan zajlik majd a felderítési információk megosztása, vagy éppen a célokra vonatkozó adatok forgalma.

A behálózott földi, vízfelszíni és légi eszközök a saját szenzoraik segítségével felderített célokra vonatkozó információkat automatikusan megosztják egymás között, tehát gyakorlatilag mindegyikük rendelkezésére áll a teljes harcmezőn uralkodó helyzetkép.


Így aztán például egy, a célja felé haladó rakéta sem feltétlenül az indító platformjától kapja meg a célra vonatkozó információkat; hogy honnan, arról a rendszer különböző paraméterek figyelembevételével automatikusan dönt.

Az Airbus által fejlesztett katonai szuperhálózat, az NFTS (Network for the Sky) a francia - német - spanyol együttműködésben tervezés alatt álló NGF (New Generation Fighter - Újgenerációs Vadászbombázó), a hozzá kapcsolódó új fejlesztésű légi indítású irányított fegyverek, továbbá egy, a manned-unmanned koncepció jegyében (ez a személyzettel ellátott repülőgépek és a drónok szoros együttműködését takarja) fejlesztett légi robot munkájának összehangolására szolgál majd.

A rendszer napjainkra olyan stádiumba jutott, hogy egy, a valóságos harctéri helyzetet szimuláló forgatókönyv alapján, földi és légi eszközök bevonásával már le is tudták tesztelni a működését.A demonstráció során szélessávú, titkosított adatkapcsolat kötötte össze a tesztbe bevont földi erők parancsnokát, egy vadászbombázót, egy Airbus MRTT tankert, valamint a légi irányítási központot (CAOC). A vadászgép és a szárazföldi egység valós idejű videófolyamot közvetített a CAOC részére, ahonnan viszont a feladataik végrehajtására vonatkozó instrukciókat kaptak vissza.

A tesztelt hálózat meglehetősen változatos összeköttetésekből épült fel: a földi csapatok a NATO erők standard kézi rádióját (ROVER) használták, a vadászgép és a tanker között szélessávú LOS (line-of-sight) datalink szállította a biteket, a tanker és a CAOC között pedig műholdas kapcsolat feszült.

A tervek szerint az NFTS 2020-ra lesz teljesen hadra fogható.


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media