A szenzorok és antennák megnövekedett mennyisége is jelzi a T129-es legújabb változatának képességbeli javulását   © Turkish Aerospace

Tovább izmosodik a törökök félig-meddig saját fejlesztésű harci helikoptere

2019-11-25Katonai repülés

A T129 ATAK legújabb változata november 12-én végezte el az első repülését a típust gyártó Turkish Aerospace Industries vállalat Mürted/Akinci repülőterén lévő telephelyéről felszállva

A TAI (Turkish Aerospace Industries) által gyártott T129 az olasz A129 Mangusta módosított változata. A Török Hadsereg által 2014-2015 között elsőként átvett harci szitakötők még az alapváltozatot képviselték. Ezeket követte 29 darab B verzió, melyeket már felszereltek korszerű önvédelmi rendszerekkel, és alkalmassá tettek lézerirányítású rakéták bevetésére.

De még ez sem elégítette ki teljesen a török hadsereg igényeit, az a most levegőbe emelkedett T129B2 változatra vár.

Ennek önvédelmi képességét még tovább fokozta a TAI többek között lézer besugárzás jelző, illetve továbbfejlesztett elektronikai hadviselési rendszer beépítésével, növelték a forgószárnyas által levegőbe emelhető fegyverzet tömegét, csökkentették viszont a külföldi eredetű részegységek mennyiségét.

Az első B2 változatú ATAK várhatóan a következő év közepe táján kerülhet majd a csapatokhoz, addig a tesztelését végzik a gyár és a hadsereg szakemberei.


Magocsi Gábor (magocsi.gabor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media