© THK

Fighting Falcon és Phantom harci gépek segítségével kezdték meg Sz-400-asaik tesztjét a törökök

2019-11-26Katonai repülés

Az oroszok által eddig leszállított Triumf légvédelmi rakétaütegeket a török főváros melletti Murted légibázison helyezték üzembe, ahol november 24-én F-16-os és F-4-es vadászbombázók segítségével fogtak hozzá azok lokátorainak próbáihoz

Éppen ez az, amitől tartottak az amerikaiak, és amire hivatkozva száműzték Törökországot a JSF (Joint Strike Fighter) programból: amennyiben Ankara átvehette volna F-35-ös lopakodó harci gépeit, előbb-utóbb azok is megjelentek volna az Sz-400-as légvédelmi rakétarendszer hatósugarában - ahogy most a Türk Hava Kuvvetleri (Török Légierő) meglévő vasmadarai -, és az alacsony észlelhetőségű gépek szupertitkos felderíthetőségi adatai pedig nagy eséllyel a moszkvai katonai elemzők adatbázisaiban landoltak volna.

Az Sz-400-as lokátorainak képességfelmérésére irányuló megmozdulásról nyilvánosságra került videón egyébként a rendszer 91N6E Big Bird 3D távolfelderítő-, illetve 96L6E Cheese Board 3D célfelderítő-követő szenzorai láthatóak (az utóbbi árbócra szerelve).


A fenti, 600-, illetve 300 kilométerre (ideális esetben persze) ellátó AESA eszközökkel megtámogatott Sz-400 Triumf ütegek beszerzése miatt igencsak megromlott a török-amerikai viszony. Olyannyira, hogy az USA beváltotta hosszú ideje zajló fenyegetőzését, így a törökök a rakétabiznisz miatt nem kaphatják meg az ötödik generációs F-35-ös vadászbombázóikat, ráadásul még a típus beszállítói láncából is kizárják őket.

Az Sz-400 Triumf rendszer elemei   © Ria NovosztyiJól jelzi az amerikai félelmeket, hogy a védelmi ügyekért felelős államtitkár, Ellen Lord egyenesen orosz hírszerző platformnak titulálta az Sz-400-as rendszert, mely mellett a sok titkot rejtő, a világ legfejlettebb vadászbombázójának számító Villámokat egyenesen vétek lenne üzemeltetni. "Mindez aláásná az egész F-35-ös program hosszú távú biztonságát" - mondta pár hónappal ezelőtt a magas rangú tisztviselő.


Kolom Dávid (kolom.david@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media