Az Orosz Légierő Mi-35 Hind harci helikopterei   © Artyom Anikeev

Megérkeztek az első Mi-35 Hind harci helikopterek Szerbiába

2019-12-04Katonai repülés

A legendás Mi-24-es továbbfejlesztésével létrehozott típusváltozat déli szomszédunknak szánt négy példánya egy An-124 Ruszlan fedélzetén december 2-án érkezett meg a Belgrád melletti batajnicai légitámaszpontra

A forgószárnyasok beszerzése az egyre bővülő orosz-szerb katonai együttműködés legújabb hozadéka: hét Mi-35 Hind harci, illetve három Mi-17 Hip többcélú helikopter megvásárlásáról még 2019. január közepén állapodott meg az orosz és a szerb elnök. A Mil-flotta - melyből a Tizenhetesek már korábban megérkeztek - az Airbustól megrendelt kilenc H145M társaságában szolgálja majd a balkáni állam biztonságát.



A 90-es években a volt Jugoszlávia területén zajló harcokban gyakorlatilag teljesen megsemmisült Szerb Légierő megerősítése érdekében már évek óta zajlottak a tárgyalások a két szláv állam között. Ennek első eredményeként 2017 októberében hat darab használt MiG-29-es érkezett a Belgrád melletti Batajnica légibázisra.

A hadsereg izmosítása a helikopter- és a vadászgéppark feltöltésével azonban még nem ért véget, hiszen többek között légvédelmi rakétarendszerek szállításáról is folynak még az egyeztetések.


Kolom Dávid (kolom.david@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media