© TASZSZ

A Balti-tenger fölött, egy MiG-31-esről indítva tesztelték az oroszok hiperszonikus rakétájukat

2019-12-04Katonai repülés

A TASZSZ információi szerint a műveletre november közepén került sor, az Olenegorszk légibázisról felszálló Foxhound a Vorkutától északkeletre fekvő arktiszi Pemboj lőtéren elhelyezett célt semmisített meg Kh-47M2 Kinzsal rakétájával

A MiG-31 Foxhound törzse alól indítható Kinzsal létezéséről 2018 elején maga Putyin elnök lebbentette fel a fátylat. A pusztító eszköz tesztelése jelenleg is tart, de míg az korábban az ország déli területén lévő lőtereken folyt, most már a lehetséges célokat rejtő nyugat-európai területek közelében is sort kerítettek rá.

Ráadásul a fegyverrendszert nemsokára még közelebb vonják a NATO-területekhez, hiszen az Északi-sarkhoz közeli Ferenc József-földön lévő Nagurszkoje bázison már épül az a reptér, ahol szintén állomásoztatni kívánják a különleges képességű MiG-31 - Kh-47M2 kombót.

Moszkva tehát teljes erőbedobással dolgozik a programon, így a fegyver vélhetőleg 2020-ban rendszerbe is állhat. A hírek szerint a légierő a MiG-31-eseken túl stratégiai bombázókhoz (elsőként vélhetőleg a Tu-22M3 Backfire típushoz) is integrálni szeretné a Kinzsalt, így ez irányban is zajlanak a fejlesztések.A szárazföldi és vízfelszíni célok ellen szánt hiperszonikus Kh-47M2 a jól ismert Iszkander (SS-26 Stone) mobil platformról indítható taktikai ballisztikus rakétán alapszik.

A 400-500 kilométeres hatótávolságú Iszkander 2006-ban állt rendszerbe az Orosz Hadseregnél. Gyakorlatilag az öböl-háborúban elhíresült Scud rendszer 21. századi változatának tekinthető. Az egyfokozatú, nem-leválasztható harcirésszel rendelkező rakéta ugyanis a teljes röppályáján irányítható, sőt még arra is van lehetőség, hogy indítást követően új célt jelöljenek ki számára.


Kolom Dávid (kolom.david@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media