Ezt az F-117-est még az év elején sikerült lencsevégre kapni   © Combat Aircraft

Új szerepkört találtak a nyugdíjazott F-117-es lopakodóknak, agresszorként vetették be egyiküket

2019-12-09Katonai repülés

A Tonopah közelében szigorú őrizet alatt tárolt Nighthawk flotta tagjai időnként már az elmúlt években is szem elé kerültek, de arról eddig még nem került elő infó, hogy az öböl-háborús veterán hadgyakorlaton vett volna részt

Pedig egy amerikai spotter beszámolója szerint december 3-án pontosan ez történt: a legendás 51-es körzetet körülölelő Nellis teszt és kiképző központ hóval borított területe fölött két pár F-16-os jelent meg - az általuk rádiózásra használt frekvenciasáv alapján agresszor szerepkörben tevékenykedve - és a kék erők F-15-ös és F-22-es vadászaira támadtak.

A gyakorlat forgatókönyvében eddig nincsen semmi rendkívüli, ám a Vadászsólymok mögött földközeli magasságban egy F-117 Nighthawk is megjelent, és behatolt a kékek által őrzött területre. A vadászok között kibontakozó légiharc kb. 5-10 percig tartott, aztán ismét lejátszották a teljes összecsapást.

Érkezik a vörös erők F-117-ese   © Kris TanjanoEgyes vélemények szerint a világ első alacsony észlelhetőségű típusa számára - annak nyugdíjas éveire - az agresszor szerepkörnél elképzelni sem lehet ideálisabb elfoglaltságot.

A lopakodó technológia széleskörű elterjedése miatt ugyanis az USAF számára létfontosságú, hogy megfelelően fel tudjon készülni az ilyen gépek elleni tevékenységre. Az ellenség szerepkörének élethű eljátszására létrehozott úgynevezett agresszor alakulatok jelenleg viszont nem rendelkeznek stealth típusokkal, de immár úgy tűnik, igénybe vehetik (mintegy külsősként) az ellenség nehezen észlelhető vasmadarainak szerepkörét magukra öltő F-117-esek szolgálatait.Lévén pedig, hogy a Nighthawk eredetileg szupertitkos radarreflexiós paramétereit annak hosszú szolgálati ideje alatt, a számos éles bevetés során már csak az nem szerezte meg, aki nem akarta, a típus a külföldi partnerekkel közösen végrehajtott gyakorlatok során is nyugodtan szerepeltethető agresszor szerepkörben; nem kell attól félni, hogy egy új lopakodó harci gép (pl. F-35) féltett információi kerülnek illetéktelen kezekbe.


Magocsi Gábor (magocsi.gabor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media