Levegőben a 052-es oldalszámú Szuhoj PAK-FA prototípus a bal hajtóműgondolájába épített 30-as gyártmánnyal   © Vyacheslav Grushnikov

További részleteket árult el a Szu-57-eshez szánt új hajtómű tesztjeiről a Rostec

2019-12-10Katonai repülés

Az orosz technológiai holdingtól származó információk szerint egy hosszabb kihagyást követően ismét lendületbe jött az alacsony észlelhetőségű Szu-57 Felon vadászbombázóhoz szánt új hajtómű légi tesztelése

A 052-es oldalszámú Szuhoj PAK-FA prototípus bal hajtóműgondolájába építve októberben emelkedett ismét levegőbe a 30-as gyártmányként emlegetett új erőforrás, amellyel a hírek szerint eddig összesen 16 repülést végeztek. Az újraindult teszten többek között a jetmotor vektorálható fúvócsövét, illetve olajrendszerének működését ellenőrizték, ez utóbbit negatív g terhelés mellett.

A Szu-57-es eddig épült prototípusaiban még nem a típushoz szánt végleges sugárhajtómű dolgozik, a lopakodó tolóerejéről gondoskodó Szaturn 117Sz jelzésű erőforrások csak átmeneti megoldásnak tekinthetőek. A PAK-FA későbbi szériáiba a 30-as gyártmány megjelölést viselő utánégetős erőmű fog majd bekerülni, melynek megalkotásában szinte az összes jelentős orosz hajtóműves cég részt vett.


Az új erőforrás 2017 végén lezajlott első röptetését azonban várhatóan még legalább 4-5 évnyi fejlesztői munka és tesztelés követi, így a Ljulka-Szaturn tervezőiroda irányításával létrehozott 15-20 tonna körüli tolóerőt produkáló sugárhajtómű még nem kerülhet be a Felon most épülő első pár tucat szériapéldányába.


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media