Egy Reaper felfegyverzése hagyományos Hellfire rakétákkal   © USAF

Ismét gyilkolt a Penge! Szíriában vetették be a Hellfire terroristalikvidáló változatát

2019-12-10Katonai repülés

A célszemélyek minél kisebb járulékos kárral történő kiiktatására szolgáló rakéta létezéséről az idén tavasszal lebbent fel a fátyol, holott azt valószínűleg 2017-ben alkalmazták elsőként; az AGM-114R9X Hellfire-t a napokban kétszer is bevetették

A jól bevált AGM-114 Hellfire légi indítású páncéltörő rakéta némi átalakításával létrehozott R9X változatot főként az első számú amerikai terroristavadász eszközzel, az MQ-9 Reaper drónnal juttatják a cél közelébe. Mivel a fegyver az USA által legveszélyesebbnek ítélt terroristavezetők megsemmisítésére szolgál, nem egy tömegesen alkalmazott eszközről van szó; mint már korábban is beszámoltunk róla, az elmúlt években végrehajtott műveleteket áttekintve legalább hat esetben gyanítható e rakéta közreműködése.

Most Szíriában azonban pár napnyi különbséggel két példányát is felhasználta az USAF, és a támadásról nyilvánosságra került felvételek egyikén immár a gyilkos eszköz ítéletvégrehajtó pengéinek maradványai is látszanak.

Ennyi maradt a Hellfire gyilkos pengéiből a legutóbbi szíriai csapást követően   © thedrive.comAz R9X első feltételezhető akciója valószínűleg az egyik legmagasabb rangú Al-Qaida tag, Ahmad Hassan Abu Khayr al-Masri legyilkolása volt, akit 2017-ben a saját autójában ért utol a végzet, mégpedig úgy, hogy a tetején kívül (ahol a rakéta behatolt) alig szenvedett sérüléseket a harcost szállító jármű.

A minimális járulékos károkozást a Hellfire átalakításával érték el. A megszokott harcirészt az R9X egyik változata esetében egy ballaszt helyettesíti (így a rakétának közvetlen találattal kell kiütnie az ellent), a másik verziónál pedig a fegyverből a becsapódás előtt pár másodperccel kinyíló hosszú pengék végzik el a piszkos munkát. Ez utóbbi állítólag a Nindzsa bomba becenévre hallgat a légierő berkein belül.

Egy elképzelés az R9X felépítéséről   © WSTAz R9X fejlesztése 2011-ben Barack Obama utasítására indult meg. Az elnök ugyanis egy olyan fegyvert szeretett volna a hadsereg arzenáljában tudni, mellyel úgy lehetséges a célszemélyek kiiktatása, hogy közben a járulékos károkat minimális szinten tartják.


Magocsi Gábor (magocsi.gabor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media