A hatalmas méretű, kéttörzsű Divine Eagle a gyártó cég repülőterén   © CN

Légi robot mustra - Hatalmas demonstrációt tartott a kínai katonai drónipar

2019-12-11Katonai repülés

Egy műholdas fénykép alapján derült fény arra a bemutatóra, melyet a Malan légibázison tartott a kínai hadsereg az arzenáljába besorolt (vagy a jövőben rendszerbe álló) pilóta nélküli repülőgépek részvételével

Elképesztő drónarzenált sorakoztatott fel a PLA (People's Liberation Army) az ország legnyugatibb szegletében lévő Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen lévő támaszponton. A számos, eddig még nem látott típusú eszköz mellett több, már korábbról ismert légi robot is látható a szatellit által készített képkockán.

Felsorakoztak a drónok a Malan légibázison   © RupprechtDeinoAz utóbbiak közé tartozik a hatalmas méretű, kéttörzsű Divine Eagle, mely egyes vélemények szerint akár az alacsony észlelhetőségű repülőgépek felderítésére is alkalmas lehet: a pilóta nélküli gép elég nagy ahhoz, hogy többféle hullámsávban üzemelő, megfelelő teljesítményű radarokkal lehessen felszerelni. A lokátorok antennái nem csak megszokott helyükön, az orrkúp alatt kaphatnak helyet, hanem a szárnyak belépőéleiben, illetve a kettős törzs kifelé néző burkolata alatt.

© RupprechtDeino


© RupprechtDeinoMéretüknél fogva az utóbbi két helyre lehetne azokat az L-hullámsávban (1.0GHz - 2.0GHz-es tartomány) működő AESA radarantennákat beszerelni, melyek képesek a csökkentett észlelhetőségű repülőgépek nagyobb távolságból történő felderítésére.

A betonon sorakozó gépek közt láthatjuk a WZ-7 (Xianglong) típust is: a drón szárnyelrendezése igencsak szokatlan. A hátranyilazott fő szárnyaknál magasabban elhelyezkedő vízszintes vezérsíkokat - melyeket meglehetősen nagy fesztávolságuk miatt már inkább szárnyaknak lehetne tekinteni - ugyanis előrenyilazták, a törővégeiket pedig hozzákapcsolták a fő szárnyak kb. középső részéhez. A felhajtóerő termeléséért felelős elemek így alulról és felülről nézve egy gyémánt alakzatot formáznak.

Ráadásként még azt a WZ-8-as rakétahajtású, légi indítású, nagy magasságban haladva nagy sebességre képes felderítő repülőgépet is felfedezhetjük a Malan betonján, mely csak nemrég, október 1-én a Tienanmen téri díszszemlén mutatkozott be.


Kolom Dávid (kolom.david@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media