Valahol Délkelet-Ázsiában felszállásra készítenek elő egy Global Hawk drónt   © USAF

Összetörte egyik RQ-4 Global Hawk drónját a US Navy

2019-12-16Katonai repülés

Az Egyesült Államok haditengerészete által most nyilvánosságra hozott incidens még november 26-án történt; az érintett gép a Global Hawk alapjain létrehozott MQ-4C Triton előfutárának tekinthető technológiai demonstrátor egyik példánya volt

A hatalmas méretű, felderítő funkciójú pilóta nélküli gép felszállás közben, a kifutópálya betonjáról felverődött alkatrészdarabtól sérült meg. A sárkányszerkezet bal oldalán keletkezett roncsolódás "A" osztályú besorolást kapott, és mint ilyen, minimum 2 millió dollárból javítható.

Bár a Navy nem közölte az incidens helyszínét, az érintett RQ-4N BAMS-D (Broad Area Maritime Surveillance-Demonstrator) típusváltozat összes példánya állítólag mind a Közel-Keleten üzemel.A szóban forgó verzió a haditengerészeti felderítőnek szánt, a Global Hawk alapjain létrehozott MQ-4C Triton előfutárának tekinthető technológiai demonstrátor, melyet az USAF által kiselejtezett, a légierő számára elégtelen képességű korai Block 10 változatú Global Hawk-okból hoztak létre, hogy a leendő Triton fedélzeti rendszereit a segítségével teszteljék.

Az idén nyáron egyébként ugyanezt a változatot vadászta le Irán: a szovjet eredetű SA-11 Buk helyi változatával megsemmisített felderítő az amerikai közlemények szerint a perzsa partoktól kb. 35 kilométeres távolságban, nagy magasságban haladt, mikor a rakéta eltalálta. A drón a Hormuzi-szoros vizébe zuhant.


Kolom Dávid (kolom.david@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media