© Alex Beltyukov

Kényszerleszállás során megrongálódott és kigyulladt egy Tu-22M3 Backfire bombázó

2019-12-17Katonai repülés

A vasmadár hajtóműleállás miatt kényszerült a nem tervezett landolás végrehajtására, melyet a személyzet szerencsére sértetlenül átvészelt

A baleset december 17-én, meg nem erősített információk szerint az Asztraháni régióban található Ahtubinszk melletti repülési tesztközpont közelében történt. A változtatható szárnynyilazású stratégiai bombázó terepen ért földet, de előtte a személyzete még sikeresen elkormányozta egy település közeléből.

A pórul járt Backfire további sorsáról egy komolyabb vizsgálatot követően döntenek majd az oroszok, egyelőre nem tudni, lehetséges-e még a javítása: a gépet nem csak a nehéz terep viselte meg, hanem fedélzetén leszállást követően tűz is pusztított, bár azt a személyzetnek sikerült eloltania.

Az év elején már történt egy, a típust érintő repülési esemény, mely sajnos nem volt ilyen szerencsés kimenetelű: január 22-én a Murmanszki régióban található Olenegorszk repülőterén a bombázó pilótája kedvezőtlen időjárási körülmények között - erős havazásban - kísérelte meg a landolást, melynek során a gép azonban összetört és kigyulladt.

A négyfős személyzet közül hárman az életüket vesztették, és a negyedik társuk is nagyon súlyos sérüléseket szenvedett.


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media