A Szu-57-es lopakodó egyik prototípusa   © Alexander Shukhov

Lezuhant a PAK-FA átadás előtt álló első szériapéldánya

2019-12-24Katonai repülés

A most megsemmisült Szu-57 Felon még az év vége előtt a légierőhöz került volna, ám ebből most már semmi nem lesz, az orosz védelmi minisztériumnak még több mint egy évet kell várnia, hogy megkaphassa ötödik generációs típusának első példányát

A kék 01-es oldalszámú Szuhoj Szu-57-es (a lenti videón a már csaknem elkészült gép) december 24-én a komszomolszki Knaapo repülőgépgyár betonjáról indult tesztrepülésre, ám 110 kilométerre a várostól, egyelőre ismeretlen okok miatt lezuhant és teljesen megsemmisült. Pilótájának sikerült katapultálnia, és szerencsére sértetlenül túlélte az eseményt.

Előzetes találgatások persze szárnyra keltek a baleset kiváltó okairól (pl. az elektronikus repülésvezérlés meghibásodása), de természetesen csak egy részletes vizsgálat után lehet erről érdemben nyilatkozni.


A katasztrófa miatt az első PAK-FA most már csak 2021-ben érkezhet meg a csapatokhoz, de aztán 2022-től felpörög a gyártás: a programot az idén nyáron megrendezett Armija 2019 kiállításon egy 1000 milliárd rubeles fegyverbeszerzési csomag részeként megrendelt 76 darab géppel lendítette előre a védelmi minisztérium. A gépeket 2028-ig kell legyártania a komszomolszki Knaapo-nak.


Kolom Dávid (kolom.david@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media