Super Hornet mélyrepülésben   © sactownavphoto

A földközeli manőverezés volt az élete annak a pilótának, aki tavaly egy kanyon falának ütközött

2020-05-26Katonai repülés

2019. július 31-én egy amerikai Super Hornet szenvedett katasztrófát a repülőgépfotósok Mekkájában, a kaliforniai Halál Völgyében; a pilóta életét vesztette a katasztrófában, melynek vizsgálati eredményét most hozták nyilvánosságra

Az együléses F/A-18E Super Hornet vadászbombázó a Nevada határán fekvő Halál völgyében, a Star Wars, vagy más néven Rainbow kanyon falai között csapódott egy szikláknak, a Father Crowley Overlook kilátóterasz közelében.

A területen az amerikai (és szövetséges) harci repülőgépek szokták gyakorolni a földközeli manőverezést, de a katonai szerepkör mellett a helyszín a repülőgépfotósok Mekkájának is számít.

A szerencsétlenül járt Super Hornet pilótájának a szűk sziklaszorosban manőverezve igen kevés esélye lehetett a katapultálásra, annál is inkább, mert mint a US Navy a napokban nyilvánosságra hozta, a terepviszonyok által megengedettnél sokkal gyorsabban repült, ráadásul elfogadhatatlanul alacsonyan.

A kaliforniai Lemore haditengerészeti támaszpontról gyakorló bevetésre felszállt 33 éves Charles Z. Walker annak ellenére is lazán vette az előírásokat, hogy számára aznap nem volt engedélyezve a földközeli repülés: az ilyen irányú jártasságát ugyanis kikezdte, hogy a megelőző 30 napban nem vett részt ilyen műveletben. A kapott parancs értelmében a július 31-ei gyakorlaton még szoknia kellett volna a terepet, minimum 150 méteres magasságban tartva Lódarazsát, ám ő ezt nem vette figyelembe.A haditengerészet által nyilvánosságra hozott balesetvizsgálati jelentésből sejthető, miért hágta át az aznapi terveket: Walker ugyanis a mélyrepülés ásza volt, a századában ezen a téren ő volt a legjártasabb, ez a repülési profil volt a kedvence.

Így hát nem meglepő, hogy nem tudta magát visszafogni, mikor nyugati irányból 1200 méteres magasságban érkezve elérte a Halál Völgyének sziklafalait: teljes utánégetéssel, 1000 km/h sebességgel csapott le a kanyonba, ám ilyen tempóban nem sokáig tudta követni annak kanyarulatait: a pokoli útvonal kb. negyedét megtéve a szikláknak csapódott.

A katasztrófa nem csak a pilóta életét követelte, hanem a terület katonai funkcióját és spotter-szentély mivoltát még csak nem is ismerő, a népszerű Father Crowley Overlook kilátóponton tartózkodó francia turisták is égési sérüléseket szenvedtek a felrobbanó gép darabjaitól.


Kolom Dávid (kolom.david@aerotech.hu)

Hogy ne maradjon le semmiről ami a levegőben történik, lájkolja az AeroTech Facebook-oldalát!

TETSZETT A CIKK? AJÁNLJA MÁSOKNAK IS!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media