Szaúdi F-15-ös   © Chris Heaton

Iráni drónokat vadászott le egy szaúdi F-15-ös vadászgép! Mutatjuk a videót

2020-07-15Katonai repülés

A polgárháború sújtotta Jemen légterében július 2-án zajlott le az a légi akció, melynek során a perzsa állam két pilóta nélküli repülőgépe került veszteséglistára

Az évek óta dúló jemeni polgárháborúban Szaúd-Arábia a kormányerők oldalán szállt harcba a központi hatalom ellen lázadó, és az irániak által támogatott huti harcosok ellenében.

Így kerülhetett az F-15-ösök karmai közé a két perzsa Shahed 129-es felfegyverzett drón, melyek egyébként Irán talán legpotensebb légi robotjai. A típust az izraeli fejlesztésű Hermes 450-es alapján hozták létre az iráni mérnökök, mintaként egy lezuhant példányt használva.


Az alábbi videón is látható, Predator méretű eszközt már exportra is kínálják, az ország által létrehozott többi pilóta nélküli típussal egyetemben.


A pilóta nélküli eszközök fejlesztése terén egyébként meglepően jól állnak az iráni mérnökök, olyannyira, hogy Izrael is komoly veszélyforrásként tekint ezekre a szerkezetekre.

Irán már megindította csapásmérésre is alkalmas légi robotjainak exportját, mégpedig csupa olyan vevő részére, melyek Izrael ellenségeinek számítanak. Így került már a gépekből Irakba, Libanonba és Szíriába is. Ez utóbbi már meg is kezdte a zsidó állam támadását új szerzeményeivel: 2018. február 10-én egy felfegyverzett Thunderbolt drónt küldött Izrael ellen, melyet ugyan az IAF egyik Ah-64 Apache harci helikoptere megsemmisített, de a támadás megtorlására indított légi csapás során egy izraeli F-16I vadászbombázó odaveszett.Iránnak részben az amerikai RQ-170 Sentinel lopakodó felderítő drón hat évvel ezelőtti megszerzésével és tanulmányozásával sikerült hatalmas technológiai előrehaladást elérnie a pilóta nélküli repülőgépek fejlesztése terén.

A gépet állítólag az orosz eredetű Depot elektronikus hadviselési rendszerükkel szedték le az égről: a berendezés segítségével megszakították a gép és az azt irányító operátor közötti adatkapcsolatot, aminek hatására a Sentinel leszállt. Bár a teljes igazságot valószínűleg soha sem fogjuk megismerni, az irániaknak nem feltétlenül kellett ilyen trükkhöz folyamodniuk, hogy megkaparintsák a gépet, hiszen az elmúl években az USA és Izrael pilóta nélküli eszközei ellenséges közreműködés nélkül is szép számban potyogtak le az égről.


Kolom Dávid (kolom.david@aerotech.hu)

Hogy ne maradjon le semmiről ami a levegőben történik, lájkolja az AeroTech Facebook-oldalát!

TETSZETT A CIKK? AJÁNLJA MÁSOKNAK IS!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media