Landoláshoz készülődik Novoszibirszk repülőterén a 9210-es számú Szu-35 Flanker   © Andrey Neiman / vk. com / nskplanes

Novoszibirszk nemzetközi repülőterén bukkantak fel az Egyiptom részére épült első Szu-35-ösök

2020-07-29Katonai repülés

A Szuhoj Komszomolszki gyárában készült öt Flanker az Oroszország európai része felé történő áttelepülés során tartott egy közbenső pihenőt a szibériai városban

Függőleges vezérsíkjaikon 9210-től 9214-ig terjedő azonosítókat viselő vadászbombázókat július 22-én kapta lencsevégre egy helyi spotter, azt követően, hogy már kb. egy hónapja egy műhold is lefényképezte azokat a Knaapo gyár betonján.

Mindez immár teljesen bizonyossá teszi az Egyiptomi Légierő oroszországi nagybevásárlását, melynek lebonyolítása a nyilvánosság kizárásával zajlik, és melyet nem is volt olyan egyszerű tető alá hozni: a bizniszt ugyanis Egyiptom eddigi fő fegyverszállítója, az Egyesült Államok ugyanis nem nézi jó szemmel. Olyannyira, hogy szankciókkal fenyegette meg a közel-keleti országot, amennyiben az valóban nyélbe ütné a tranzakciót. Az USA-tól mindinkább távolodó állam azonban ragaszkodott hozzá, hogy ilyen irányú döntéseit saját maga hozhassa meg.

A Flanker-ügylet létezését a fentiek miatt hivatalosan soha nem ismerték el, viszont az orosz Kommerszant gazdasági lap 2019 tavaszán megszellőztette, és mintegy 2 milliárd dollár értékűre becsülte azt. A gépek darabszáma nem publikus, de állítólag néhány tucatról van szó.


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media