© Ryan Derling

Rivet Joint ráncfelvarrás - Modernizálják a brit adatporszívókat, az első példány már el is készült

2020-08-05Katonai repülés

A RAF (Royal Air Force) által üzemeltetett három RC-135W Airseeker közül az első modernizálásával nemrég végeztek az Egyesült Államokban, a kémgép a napokban tért vissza a légierő waddingtoni támaszpontjára

A brit Airseeker flotta szinte vadonatújnak számít, így kissé meglepő azok modernizálásának szükségessége. De mint a RAF által kiadott közleményből kiderül, nem is az amerikai L3 Technologies által fejlesztett szupertitkos fedélzeti rendszerek ráncfelvarrására volt szükség, hanem csak a pilótafülke hagyományos műszerezettségét cserélték modernebbre.

A Brit Légierő a gépeket annak az AirSeeker programnak a keretében szerezte be, melynek célja a szervezet valós idejű elektronikus adatgyűjtő és felderítő kapacitásának megteremtése. Az RC-135W gépek nem csak begyűjtik a levegőben röpködő elektronikus információmorzsákat, hanem a fedélzetükön már azok kiértékelése is megtörténik, amelyet aztán titkosított adatkapcsolaton keresztül a földi központba továbbítanak.

A Royal Air Force az első Rivet Joint repülőgépét még 2013 novemberében vette át, így az elmúlt években már jelentős tapasztalat gyűlt össze a típus alkalmazhatóságával kapcsolatban. A C-135 Stratolifter átalakításával létrehozott hírszerző repülőgépek már több éles bevetésen is részt vettek, amelyekről azonban az akciók érzékeny természetéből adódóan nem sok információ szivárgott ki.Az egyik kivétel talán a 2016. májusi líbiai misszió lehet.

A Földközi-tenger líbiai partvidékén táborozó terroristák távközlési hálózatát egy titkos hadművelet keretében blokkolták le, melynek főszereplője az egyik frissen beszerzett RC-135W Rivet Joint különleges célú repülőgép volt.

Bár az RC-135W rendszerei elsősorban valós idejű elektronikus adatgyűjtésre és felderítésre vannak kihegyezve, a típus képes aktív elektronikus zavarásra is. Ez történt Líbia fölött is: a Rivet Joint fedélzetén ülő operátorok először felderítették az IS által használt kommunikációs frekvenciákat, majd nagy teljesítményű fedélzeti adóikkal ugyanazokon a hullámsávokon kisugárzott zavaró jelekkel lehetetlenítették el a terroristák mobiltelefonos beszélgetéseit.

Az akció nem tartott tovább 40 percnél, de ez is elég volt ahhoz, hogy a harcosok kellőképpen idegessé váljanak a harctéri értekezési lehetőségeik blokkolása miatt.


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media