Az EPAWSS rendszerrel felszerelt F-15E a LFTE 20.03 manőveren   © USAF / Savanah Bray

Feljavították az F-15E elektronikai hadviselési képességét, Nevadában most tesztelik, mire is képes

2020-11-23Katonai repülés

A kétüléses Sasokat fenyegető ellenséges rakétatámadások elkerülésére hívatott rendszer már valóban megérett a cserére, hiszen a 80-as évek végén rendszerbe állított vasmadarakban még mindig az eredeti, csaknem 40 éve kifejlesztett berendezés ketyeg

Pedig a csapásmérésre kihegyezett vadászbombázókra napjainkban már sokkal kifinomultabb ellenséges eszközök vadásznak, mint például a harci debütálásuknak számító Sivatagi vihar hadművelet idején. Legfőbb ideje tehát, hogy a típus önvédelmi rendszereiben is megjelenjenek az elmúlt évtizedek szédületes elektronikai és informatikai eredményei.

Az F-15E Strike Eagle flotta jelenlegi elektronikai hadviselési rendszere, a 70-es években kifejlesztett TEWS (Tactical Electronic Warfare Suite) még analóg technológiára épül, ami ugyan még most is hatásos, ám a hadszínterek gyors egymásutánban megjelenő újabbnál újabb fenyegetéseinek kezelésére csak korlátozottan alkalmas.

A BAE Systems által létrehozott, a Csapásmérő Sasokhoz szánt EPAWSS (Eagle Passive Active Warning Survivability System) így generációs ugrást jelent. A high-tech eszköz egyesíti magában az ECM (Electronic Countermeasure - elektronikus zavaróberendezés) és az EW (Electronic Warfare - elektronikai hadviselés) rendszert.Nem csak védekező, de támadó jellegű elektronikai harcra is alkalmas. Elődjénél sokkal precízebben jelzi a földi telepítésű rádiófrekvenciás (RF) veszélyforrásokat, pontos elhelyezkedésükön túl a típusukat is. A levegőben tartózkodó ellenséges eszközöktől eredő RF és infra kisugárzás sem marad rejtve előtte, így komplex szituációs helyzetképet biztosít a hadműveleti területről a Strike Eagle személyzetek részére. Ők aztán eldönthetik, hogy megpróbálják elkerülni, megtámadják, vagy éppen figyelmen kívül hagyják a fenyegetéseket.
Az EPAWSS érzékelőinek figyelmét az ellenség elektronikus önvédelmi rendszereinek aktiválása sem kerüli el, sőt alkalmas azok tevékenységének ellehetetlenítésére is.

A rendszer F-15-ösökhöz történő integrációjáról 2019 februárjában kötött szerződést az USAF a BAE Systems hadiipari óriással. A projekt jól halad, az EPAWSS-el felszerelt első gépet 2019 májusában kezdték el tesztelni a kaliforniai Edwards légibázis BAF (Benefield Anechoic Facility) megnevezést viselő rádiófrekvenciás süketszobájában (vagyis inkább hangárjában).

Az EPAWSS rendszerrel felszerelt F-15E a süketszobában   © USAF / Ethan WagnerA rádióhullámokat elnyelő, piramis alakúra kiképzett szilárd habbal burkolt belterű létesítményből az elmúlt napokban azonban már a való világba került át a rendszerpróbák hangsúlya: a nevadai Nellis légibázis területén jelenleg is zajló, kifejezetten a rádióelektronikai hadviselésre fókuszáló LFTE 20.03 (Large Force Test Event) hadgyakorlaton legalább egy olyan F-15E Strike Eagle vadászbombázó is részt vett, melyet már felszereltek az EPAWSS blokkjaival.

Az USAF tervei szerint az új önvédelmi rendszert nem csak a régi F-15E típusba szerelik bele, hanem az új gyártású F-15EX verzió gépeibe is, melyekből eddig nyolc példány beszerzésére bólintott rá az Egyesült Államok Szenátusának védelmi bizottsága.


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media