Valószínűleg ennél sokkal visszafogottabb lesz a valódi MiG-41-es   © RN

Most már hivatalosan is bejelentették a MiG-31 Foxhound-utód fejlesztésének megkezdését

2021-01-26Katonai repülés

Az Orosz Légierő MiG-31-eseit feltételezhetően az évtized második felében kezdik majd leváltani az új szupervadásszal, a MiG-41-essel

A MiG-31-est majdan felváltó típus fejlesztéséről évek óta lehet hallani, tavaly már az RSzK MiG főnöke is megerősítette a nagyratörő tervek tényét. A napokban pedig egy még illetékesebb, a szinte a teljes orosz repülőgépipart felügyelő Roszteh számolt be a szupervadász programjának létezéséről. A holding közleménye szerint a MiG-41-es fejlesztése már megkezdődött.

Egy kérdőjel van csupán a PAK-DP néven futó projekttel kapcsolatban. Korábban arról lehetett hallani, hogy az új típust az alapváltozatú MiG-31-es gyökeres modernizálásával hozzák majd létre, hasonlóan a Szu-27-esből faragott Szu-35-öshöz. Ezzel szemben a Roszteh teljesen új repülőgépet emleget. Igaz, ezt végül is el lehet mondani a Szu-35-ösről is, ahol a fedélzeti rendszerek totális megújítása mellett a sárkányszerkezetet is áttervezték, még ha a végeredmény első ránézésre meg is egyezik az alap Flanker kialakításával.A nagy hatótávolságú MiG-31 Foxhound elfogó vadászgép rendszerbe tartása, modernizációja, illetve egy váltótípus kifejlesztése lassan már nemzeti üggyé válik Oroszországban.

A MiG-31-esek cseréjét nem lehet a végtelenségig halogatni   © Fedor LeukhinA gép sorsát az ország vezetői és a hadiipar szakemberei egyaránt a szívükön viselik. Jelenleg is folyik a típus példányainak modernizációja, de mivel az nem túlzottan nagy mélységű, muszáj gondoskodni az utódról is.


Az Orosz Légierő jelenleg nagyjából 180 darab MiG-31-essel rendelkezik. BM szabványra történő korszerűsítésük a nyizsnyij novgorodi Szokol repülőgépgyárban zajlik, melynek a védelmi minisztériummal kötött szerződése szerint már legalább hatvan Migen elvégezte a szükséges munkálatokat.

TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media