Levegőben az egyik most átadott kuvaiti Typhoon   © Leonardo

Minden eddiginél potensebb Eurofighter Typhoon vadászbombázókat kapott Kuvait!

2021-12-09Katonai repülés

A közel-keleti királyság 2016-ban kötött szerződést az olaszokkal az európai fejlesztésű típus 28 példányának a megvásárlásáról. A dokumentum eredményeként az eddigieknél jóval fejlettebb változat született

Minden idők legkomolyabb Eurofighter konfigurációját a talján hadiipari óriás, a Leonardo (ex. Finmeccanica) állította össze az araboknak.

Az első két vasmadár átadási ceremóniájára december 7-én került sor a cég Turin melletti üzemében.

Az új típusváltozat legfőbb éke az új Captor-E AESA radar.

A lokátor létrehozása ugyan jelentős csúszást szenvedett (szoftverproblémák, gondok a kiszolgáló számítógéppel, a komponensek akadozó sorozatgyártása), ráadásul a fejlesztési költségek is megszaladtak úgy kb. egy fél milliárd euróval, de a várhatóan ütős végeredmény fényében mindez talán még vállalható.

A Captor, mint minden más AESA (Active Electronically Scanned Array) radar antennája is, miniatűr adó-vevő TR modulok százaiból épül ugyanis fel, melyekkel több sugárnyaláb is létrehozható és egymástól függetlenül irányítható. Ezek egy időben kutathatnak célok után a légtér különböző területein, illetve a repülőgép előtti földfelszínen. Így akár földi célok keresése közben támadhatókká válnak a levegőben felderített ellenséges repülőgépek.

Vadászgépeknél a TR modulok tipikus száma 1000-1800 darab között mozog, amit egyrészt a vadászgép orrának átmérője befolyásol, másrészt a hatalmas számítástechnikai háttér szükségessége (hiszen minden TR modult külön kell vezérelni), illetve a költségek.

Az új technológiával jelentősen nő a radarok megbízhatósága, hiszen a TR modulok egy részének kiesése esetén az eszköz továbbra is működőképes maradhat. A forradalmi szenzor jelentős előrelépést hoz a felderítési távolság terén is.A Captoron túl újdonság még a kuvaiti gépeken az amerikai Lockheed Martin által gyártott Sniper célzókonténer továbbfejlesztett változata is, de természetesen a már megszokott Pirate IRST (Infra-Red Search and Track - Infravörös Célfelderítő és Követő) egység, illetve a Praetorian elektronikus önvédelmi rendszer is helyet kapott azokon.

A sivatagi királyság Eurofighter-jei (a már régóta rendelkezésre álló fegyvereken túl) többek között a típushoz csak nemrég integrált, aktív radaros önirányítású, Mach 4 sebességre képes, torlósugár-hajtóműves, 100 km feletti hatótávolsággal rendelkező Meteor légiharc-rakéták, a 250 kilométeres hatótávolságú Storm Shadow földi célok elleni szárnyas rakéták, a Paveway IV lézeres és műholdas kettős irányítással rendelkező bombák, illetve a Brimstone földi célok elleni rakéták bevetésére lettek felkészítve. Mindezeket a még jelenleg integráció alatt álló Marte ER vízfelszíni célok elleni rakéta fejeli majd meg.


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media