ASRAAM start egy Typhoon szárnya alól   © RAF

Első alkalommal aratott légi győzelmet brit üzemeltetésű Eurofighter Typhoon vadászbombázó

2021-12-20Katonai repülés

Az akció során a szír légtérben egy ellenséges drónt sikerült levadászni; az esemény nem csak a britek kacsaszárnyas típusának első légiharc győzelme, hanem hét évtizednyi szünet után RAF gép által aratott első levegő-levegő siker is

A britek Eurofighter Typhoon vadászbombázói a Ciprus szigetén lévő RAF (Royal Air Force) támaszpontra települve a Szíria és Irak területén zajló IS elleni hadműveletekben vesznek részt.


Az Akrotíri légibázisról szállt fel december 14-én az a harci gép is, mely a szíriai koalíciós támaszpont, At Tanf légterének szomszédságában megsemmisített egy kisméretű, ellenséges drónt.

A találatot egy MBDA ASRAAM (Advanced Short-Range Air-to-Air Missile) infravörös önirányítású rakétával érték el a britek. A győzelem - bár nem egy ember vezette, keményen manőverező cél ellen érték el - azért nem volt olyan egyszerű, hiszen a kisméretű légi szerkezeteknek nem túl nagy az infravörös kisugárzása, nehezen érzékeli a rakéta infrafeje.

A keddi légi akció valószínűleg egyúttal az ASRAAM első sikere is. A fegyvert a britek 1998-ban állították rendszerbe. Rajtuk kívül még az ausztrálok és az indiaiak alkalmazzák.


A brit légierő évkönyvébe minden bizonnyal vastag betűkkel jegyzik majd be a Typhoon által elért sikert, hiszen RAF pilóta RAF géppel utoljára 1948-ban, az arab-izraeli konfliktus során ért el légi győzelmet. (A Falkland-szigeteki háború során a Royal Navy vadászgépei - bár azokat is a légierő pilótái repülik - jutottak szereplési lehetőséghez, illetve az argentin vasmadarak trófeáihoz.)


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media