A rejtélyes repülőgép   © the-war-zone

Valamit sikerült lencsevégre kapni az 51-es körzetben, ami nagyon egy 6G vadászbombázónak tűnik

2022-02-08Katonai repülés

Az USAF az Air Force Association's Air, Space and Cyber Conference rendezvényen már 2020-ban bejelentette, hogy javában teszteli hatodik generációs vasmadarát; a szupervadászt azonban eddig még senki sem láthatta; talán most....

A nevadai 51-es körzetben lévő Groom Lake nevű kiszáradt tómederben elterülő titkos USAF bázison kb. 8 éve készült el az a hatalmas hangár, mely környezetében - legalábbis a fölötte elhaladó műholdak által készített fényképeken - legfeljebb gépjárműveket lehetett látni az elmúlt években.

A napokban azonban már több szerencsével járt az illetéktelenek elől szigorúan elzárt sivatag fölött áthaladó egyik kereskedelmi műhold: a rejtélyes hangár melletti betonon ugyanis egy korábban soha nem látott deltaszárnyú repülőgépet sikerült lencsevégre kapnia.

Balra a szóban forgó hangár, előtte a (feltételezhetően) NGAD (Next Generation Air Dominance) vadászgép   © the-war-zoneA kb. Szu-27-es méretű masina egy könnyűszerkezetes hangár alatt parkolt, ám mivel annak vázszerkezetére a szatellit ottjártakor még nem erősítették fel a takaróponyvát, a vadászgép látható maradt.

Az USAF persze nem kommentálta a felfedezést, de a lebukott légijármű nagyon hasonlít arra a harci gépre, mely a Northrop Grumman 2021. novemberi, lent is látható promó videójában grafikaként tűnt fel néhány pillanatra. (a kép bal oldalán)


Ez pedig az NGAD (Next Generation Air Dominance), vagyis a hatodik generációs (6G) vadászbombázó. Mind az USAF, mind pedig a US Navy (ez utóbbinál F/A-XX néven is emlegetik) futtat ilyen programokat, melyekről egészen a közelmúltig úgy tűnt, még nagyon a kezdeti stádiumban vannak. 2020 szeptemberében aztán robbant a bomba hír, hogy az USAF már javában tesztel két ilyen szerkezetet. Talán éppen a fenti videón (és a friss műholdképen) is látható Northrop Grumman féle alkotás demonstrátorát.....

© Northrop GrummanA haditengerészet is az új generációban látja a jövőt, amit az is jól jelez, hogy a Pentagon a 2021-es évre vonatkozó költségvetési kérelmében visszafogta Super Hornet igényét, hogy a pénzt a 6G-s harci géppel kapcsolatos kiadásokra fordíthassa.

A Northrop elnöke, Chris Hernandez pár éve megerősítette, hogy a cégen belül két csoportot hoztak létre a következő generációs vadászgépek fejlesztésére. Az egyik részleg a légierő, a másik pedig a tengerészet várható kívánalmainak megfelelő gép koncepciójának kidolgozásával foglalkozik - merthogy pályázatot egyelőre még nem írt ki a Pentagon....

A cég már korábban is felvillantotta NGAD elképzelését   © Northrop GrummanBár hivatalosan még nem fektették le a 6G jellemzőit, de a képességeiről, felszereltségéről már vannak bizonyos elképzeléseik a döntéshozóknak.

E szerint a leendő vasmadárnak, azon kívül, hogy képesnek kell lennie rakéták hordozására, bőséges mennyiségű (többlet) villamos energiát is tudnia kell generálni ahhoz, hogy lézerfegyvereket is alkalmazni lehessen a fedélzetéről. Nem mellékesen pedig az ehhez kapcsolódó megfelelő hűtési kapacitással is rendelkeznie kell.

A leendő hatodik generációs típushoz integrálandó csillagháborús eszköz kiválasztása ügyében már évekkel ezelőtt megindult a tapogatózás. A légierő kutatólaboratóriuma olyan fejlesztés alatt álló lézerrendszert keres, mely 2022-re képes lenne valósághű környezetben bizonyítani megfelelőségét.A US Navy illetékesei ezen felül egy olyan fegyvert is örömmel látnának a légi vadász arzenáljában, mely segítségével sikerrel lehetne felvenni a harcot a nagyon kis radarkeresztmetszetű célokkal is. És ha mindez nem lenne elég nagy kihívás a gép rendszereit majdan fejlesztő cégeknek, az NGAD-nek a kiberhadviselés terén is helyt kell majd tudni állnia.

A legújabb US Navy vágyak 2021 telén kerültek napvilágra. Ezek szerint a tengerészek a jelenlegi típusaiknál (F-35C Lightning II, F/A-18 Super Hornet) komolyabb sebességet és nagyobb hatósugarat várnak el az új szerkezettől, melynek ráadásként még a jövő mostaninál messzebbre ható fegyvereinek hordozására is alkalmasnak kell lennie.

De ez még nem minden.

A koncepciógyártók szerint nem egy magányos típusra van szükség - nevezetesen A hatodik generációs vadászgépre -, hanem magas szinten integrált, hálózatba kötött rendszerek sokaságára, melynek lennének többek között űr, számítógépes és elektronikai harc szegmensei is (Next Generation Air Dominance (NGAD) Family of Systems (FoS)). Mindez azt jelenti, hogy a jövő vadászgépe sokkal inkább egy informatikai csomópontként üzemelne - begyűjtve és feldolgozva a számtalan külső platformon elhelyezett szenzorok adatait -, mintsem a jelenlegi közelharcra (is) kihegyezett eszközként.

Bal oldalon a jelenlegi gyakorlat, némileg leegyszerűsítve, hiszen már napjainkban is adatkapcsolatban állnak egymással (és földi eszközökkel is) a vadászgépek, a jobb oldalon pedig a jövő, a jelenleg is meglévő F-35-össel szemléltetve   © DARPA


Egy új grafikájú F/A-XX elképzelés, és a bevetési sémája - Next Generation Air Dominance (NGAD) Family of Systems (FoS)   © DARPAAmennyiben a fentieket valóban be lehetne sűríteni egy vadászgépbe, az óriási előrelépés lenne. A 6G program kapcsán azonban érdemes szem előtt tartanunk, hogy bár már két, egymástól különböző demonstrátor is tesztelés alatt áll, jelen pillanatban még az sem világos, hogy a leendő harci gép személyzettel ellátott, vagy pedig pilóta nélküli változatú lesz-e, esetleg vegyes üzemű....


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media