© Baykar Makina

Tényleg megérte az árát a Bayraktar! A török eredetű drón az ukrán hadszíntéren is bizonyított

2022-03-02Katonai repülés

A Baykar Makina által kifejlesztett Bayraktar TB2 jelzésű légi robot sikereivel több közelmúltbeli konfliktusban is felhívta már magára a figyelmet, ezúttal pedig Ukrajnában mutatta meg, hogy bizony nem hiába öltek a megvásárlásába dollármilliókat

Az orosz agressziótól szenvedő Ukrajna 2018 decemberében rendelte meg a török sikertípust, és az első példányokat már a következő év áprilisában át is vehette.

A hat Bayraktar TB2, a két földi irányító központ, a kétszáz (valószínűleg) Roketsan MAM-L típusú lézerirányítású bomba, és persze a pótalkatrészek, illetve a kiképzés összesen 69 millió dollárjába került északkeleti szomszédunknak.

© UkroboronpromA török pilóta nélküli gép maximális felszállótömege 650 kg, hossza 6.5 méter, szárnyfesztávolsága pedig 12 méter. Légcsavarjának meghajtásáról egy Rotax motor gondoskodik, mely legfeljebb 130 km/h sebességre képes gyorsítani a légi robotot. A Bayraktar 24 órán keresztül járőrözhet egyhuzamban, az irányítóközponttól max. 150 kilométerre eltávolodva.

A szállítható fegyverzet tömege nem túl sok, mindössze 75 kg, ami különféle irányítható eszközökkel tölthető fel.

A MAM-L típusú lézerirányítású bomba mindössze 20 kilogrammos   © UkroboronpromAz ukrán haderő 2021 októberében vezényelte első éles bevetésére a típust. A cél az oroszbarát szakadár erők kezén lévő, éppen Granitne települést lövő egyik 122 mm-es D-30-as tarack volt, melyet a drón 15 kilométeres távolságból semmisített meg.


A Bayraktar flotta a múlt héten, a totális orosz invázió során került be igazán a harcok sűrűjébe. Bár az ellenség valószínűleg több példányát is lelőtte, a légi robotok időről-időre még mindig felbukkannak az agresszorok környezetében.


A látványos sikerek ellenére a pilóta nélküli repülőgépek üzemeltetése (legyen az bármilyen típusú is) nem lehet egyszerű a keleti harcmezőkön: a korábbi tapasztalatok szerint az ellenség képes a légi robotok adatkapcsolatát zavarni, illetve megtéveszteni azok navigációs rendszerét.

De nincsenek biztonságban az eszközöket a távolból irányító ukrán katonák sem: az oroszok bemérhetik az irányítóállomások pontos helyét, és korábban Kelet-Ukrajnában előfordult, hogy bizony levadászták az ott szolgáló katonákat.


Kolom Dávid (kolom.david@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media