Felszállásra készülődik a legújabb Il-76MD-90A   © Telegram / AviaChatChannel

Egy további Iljusin Il-76MD-90A szállítógép repülési tesztjeit kezdte meg az uljanovszki Aviasztar

2022-03-23Paramilitary

Az RF-78663-as regisztrációs számot viselő négyhajtóműves behemót március 16-án végezte el az első repülését

Az orosz spotterek által fényképekkel is dokumentált Il-76MD-90A szárnyra kelés az idén az első ilyen esemény volt a Volga-parti városban.

A szóban forgó típus a szovjet időkben gyártott Il-76-os jelentősen továbbfejlesztett változata, melyhez az elektronikus fedélzeti rendszerek nagy részét a KRET konszern szállítja, a hajtóművei pedig a Perm Motorstól származnak.

Az Il-76MD-90A szállítógép jelentősen megújult elődjéhez képest, modern LCD kijelzős pilótafülkét kapott, szárnyait pedig újratervezték. Az új PS-90A hajtóműveinek köszönhetően 12 százalékkal csökkent az üzemanyag fogyasztása, aminek következtében 52 tonna terhet szállítva 4 ezer kilométerről 5 ezer kilométerre nőtt a hatósugara.

Az Iljusin gyártási folyamatát is modernizálták némileg Uljanovszkban, ami a remények szerint meggyorsítja majd a gépek összeszerelését. A napokban levegőbe emelkedett hetvenhatos volt a harmadik, mely a megújult gyártósoron készült. (a következő videón az első építése látható)


A típus gyártását az Aviasztar egy rá nézve rendkívül előnytelen szerződés alapján végzi, magyarán minden gép elkészítése milliárdos veszteséget okoz számára. A 140 milliárd rubeles összértékű, 2012-ben az orosz védelmi minisztériummal kötött megállapodást 2020 nyarán végre nagy nehezen sikerült módosítani, úgy, hogy az Il-76MD-90A darabárát a jelenlegi 3.5 milliárd rubelről 4.5 - 5 milliárdra emelték fel.Az új dokumentum szerint az Aviasztar SzP összesen 13 darab, a régi játékszabályok szerint gyártott gépet ad át a védelmi minisztérium számára a szuperkedvezményes áron. A további 14 példányért aztán már az emelt árat számlázhatja az uljanovszki cég. Ezeket 2027 végig kell leszállítania, évente két darabos ütemezéssel. A múlt héten repülési tesztekre fogott példány a tízedik újgenerációs Iljusin volt.


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media