Ukrán MiG-29-es még a (részleges) békeidők során   © Oleg Volkov

A Clear Sky hadgyakorlatokon edződtek - A háború titkai egy ukrán MiG-29-es pilótától, I. rész

2022-04-25Katonai repülés

A Juice hívójelű Fulcrum lovagot, aki kezdetben a földön, majd később már a levegőben vette fel a harcot az orosz agresszorokkal, az amerikai The War Zone munkatársainak egy videókonferencia keretében sikerült szóra bírniuk

Az Ukrán Légierő 29 éves, Juice fedőnevet viselő MiG-29 Fulcrum pilótája minden bizonnyal jelenleg földünk egyik leginkább elfoglalt égi harcosa.

A támadás

Február 24-én új időszámítás kezdődött számára. Aznap hajnalban a támaszpontja területére csapódó orosz rakéták hangjára ébredt. Mivel bajtársai az előző napokban már biztonságosabb, kevésbé szem előtt lévő szükségrepülőterekre telepítették harci gépeiket, Juice számára csak az AR-15-ös puskája maradt, amivel szembeszállhatott Putyin banditáival.

A támaszpontot helikopterekkel és Il-76-os szállítógépekkel érkező orosz speciális erők támadták. Az ukrán pilóta szerint - számos forgószárnyason túl - két Iljusint sikerült társainak levadásznia: egyikük egy Szu-27-es, a másik pedig egy MiG-29-es áldozatává vált.

Juice beszámolója alapján bázisát napokon keresztül támadták cirkálórakétákkal, vadászbombázókkal és helikopterekkel.

A felkészülés

Bár az oroszok február 24-i rohama meglepetésként érkezett, sok ukrán évek óta hitt benne, hogy az előbb-utóbb bekövetkezik.

A légierő már évekkel ezelőtt megkezdte a felkészülést a vörös csillagos erők fogadására. A tanulópénzt a Krím-félsziget oroszok általi megszállását követően a Donyecki és a Luhanszki régiókban fizették meg, ahol Putyin bérencei ellen harcolva sajnos nagyon sok repülőgépet elveszítettek. Ennek ellenére az ukrán pilótáknak bőséges mennyiségű harci tapasztalatot is sikerült begyűjteniük. Az általuk antiterrorista műveletnek nevezett akciókban edződött pilóták aztán továbbadták ismereteiket a fiatalabb generációnak.

Az értékes tudás persze idővel a kiképzőrepülések tematikájában is megjelent: egyebek mellett a terepkövető repülés fontossága, az alternatív repülőterek használata, illetve a rugalmas harcászati taktika égett így be a pilóták tudatába. Éppen azok a képességek, melyek február 24-ét követően az életben maradást garantálják.


Mig-29 Fulcrum
Ez a minta pólókon és más termékeken is elérhető webshopunkbanJuice bajtársainak mégis inkább az amerikai, ukrán és lengyel részvétellel zajló Clear Sky hadgyakorlat sorozat nyitotta rá a szemét a leginkább előremutató harcászati eljárásokra, illetve a NATO pilóták gondolkodására. Ezeken a manővereken többek között a Kaliforniai Nemzeti Gárda F-15C Eagle vasmadaraival is gyakorló légiharcot vívhattak.

Az összecsapásoknak volt egy olyan haszna, melynek jelentőségére akkoriban nem is nagyon gondoltak, most viszont már igencsak megérzik: az ukrán MiG-29-esek és Szu-27-esek a kaliforniai Sasok képében ugyanis egy náluk sokkal modernebb típussal kényszerültek megküzdeni. Most ugyanaz a helyzet, hiszen a szabadságáért küzdő ország légierejének a 20-30 évnyi technológiai előnnyel bíró orosz Szu-30SzM és Szu-35-ös Flankerekkel kell birokra kelnie.Bár a Clear Sky manőverek alkalmával is nagy volt az ellenfél fölénye, az ukránoknak rugalmasságukkal, illetve váratlan taktikai húzásaikkal időnként sikerült meglepetést okozniuk számukra.

Sokat köszönhetnek tehát amerikai partnereiknek, egyebek mellett a lehető legfontosabbat is! Azzal, hogy a tengerentúliak megosztották velük az orosz vadászgépek elleni leghatásosabb eljárásaikat, sok hajózót hozzásegítettek ahhoz, hogy a február 24-ét követő egyenlőtlen küzdelemben is életben maradjon.

A The War Zone nyomán


Magocsi Gábor (magocsi.gabor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media