Bevetés után visszatér hordozójára egy Growler   © Nikos Fazos

Sivatagi tárolóba vágná az egyik legfontosabb repülőgéptípusának nem kevés példányát a US Navy

2022-04-27Katonai repülés

Az elektronikai hadviselésre szolgáló EA-18G Growlerről van szó, melyet még a mai, a vadonatúj F-35C Lightning II-es szupervadászok által fémjelzett korszakban sem nélkülözhet a haditengerészet

Mint a napokban kiderült, a US Navy a 2023-ra vonatkozó költségvetési igényében 25 darab EA-18G Growler szolgálatból történő kivonásával számol. Ezek a gépek a nem repülőgép-hordozó fedélzeti Growler századokból kerülnének az arizonai sivatagi tárolóba, megszüntetésre ítélve ezzel mind az öt ilyen szervezeti egységet.

Szerencsére az állomány visszavágását még a Kongresszusnak is jóvá kell majd hagynia, mely azonban jellemzően nem igazán szokta támogatni az ilyen, a jelenlegi fokozódó putyini fenyegetés fényében különösen meggondolatlannak tűnő lépéseket.

Az elektronikai hadviselésre szolgáló típus rendkívüli fontosságát nem csak az jelzi, hogy a Navy az ukrán helyzet miatt épp most dobott át hat ilyen masinát Németországba, hanem pl. az is, hogy a különleges gép még a "mindent tudó" F-35-ösök mellett is nélkülözhetetlen.

A harctéri parancsnokok körében óriási az igény a típusra. Jellemző, hogy F-35-ösökkel felszerelkezve az első bevetésére (az ázsiai térségbe) induló USS Carl Vinson repülőgép-hordozó a megszokott öt Growler helyett kettővel többet vitt magával. Mint Dan Martin, a Carl Vinson Carrier Strike Group parancsnoka beszámolt róla, az ötödik generációs Villámlásokat járőrözés közben rendszeresen elkísérte a típus egy-egy példánya.

És hogy mitől olyan különleges ez a gép?

A 2009-ben rendszerbe állított EA-18G Growler óriási képességbeli ugrást hozott a US Navy számára. A gép harcászati rádióelektronikai lefogó szerepkörét berendezések egész hada támogatja.


Ezek talán legfontosabbika a szárnyvégekre szerelt AN/ALQ-218 jelzésű konténer. Ez egy passzív szenzorrendszer, ami radar-besugárzásjelzőként, ESM (Electronic Support Measures) egységként (ez figyeli a harctéren röpködő ellenséges rádiófrekvenciás kisugárzásokat), továbbá ELINT (elektronikus hírszerző) és SIGINT (rádióelektronikai hírszerző) rendszerként is funkcionál.

A szárnyvégen figyel az AN/ALQ-218-es konténer   © US NavyA lényeg tehát, hogy segítségével a Growler maximálisan képes képbe kerülni, hogy az ellenséges eszközök pontosan honnan, mit és mivel sugároznak.

Az EA-18G másik kulcsfontosságú berendezése az ALQ-99 típusú zavarókonténer. Feladata az ellenség radarjainak, légvédelmi egységeinek, kommunikációs rendszereinek az elnyomása az általa kibocsájtott elektromágneses sugárzás segítségével. A Growler maximum öt ilyen konténert képes hordozni. Az ALQ-99-est már az EA-6B Prowler is alkalmazta. Nem egy új eszközről van tehát szó, hiszen a vietnámi háborút is megjárta, így kiváltásán - a hadiipar bevonásával - már dolgozik US Navy. Feladatait az NGJ (Next Generation Jammer) veszi majd át a közeljövőben.

Felszállás előtt az ALQ-99-es zavarókonténert ellenőrzi egy hajózó   © US NavyEzzel azonban még nem értünk a Growler rendszereinek (messze nem teljes körű) ismertetése végére, maradt még hátra néhány további betűszó, amin át kell szaladnunk.

Ilyen pl. az ALQ-227 CCS/EAU (Communication Countermeasures Set / Electronic Attack Unit), melynek áramkörei az ellenség kommunikációjának a zavarására szolgálnak az ALQ-99-es konténerrel összedolgozva.

Az INCANS (Interference Cancellation System) azt biztosítja, hogy a Growler saját zavarótevékenysége ne befolyásolja károsan személyzete kommunikációs lehetőségeit (IFF, datalink, rádió).

A soron következő berendezés viszont már szinte minden harci gép sajátja. Az orrkúp alá szerelt radarról van szó. Az APG-79 AESA lokátor azonban nem csak a szokásos funkciókkal rendelkezik, hanem aktívan részt vesz a Growler EW (Electronic Warfare - elektronikai hadviselés) tevékenységében. Az eszköz például fókuszált sugárzással képes az ellenség elektronikus eszközeinek a ki(s)ütésére.

Az APG-79 AESA lokátor   © RaytheonA sok rövidítést követően nézzünk gyorsan egy gyakorlati alkalmazást is a fenti elektronikus egységekre vonatkozóan. Az elmúlt években az aszimmetrikus hadviselés keretei között jutottak leginkább munkához a Growlerek, a Közel-Keleten például arra használták őket, hogy összekuszálják az iszlám fanatikusok kommunikációs csatornáit. (A VAQ-130 Zappers század 2016-os közel-keleti bevetése során készült az alábbi videó is, mely bár időnként humoros jeleneteket is tartalmaz, a misszió azért ettől még véresen komoly volt.)


Az Iszlám Állam közel-keleti harcosai tevékenységük egyeztetésére elsősorban mobiltelefonokat, URH rádiókat és az internetet alkalmazzák, melyek használatát az Egyesült Államok különleges légi eszközökkel - köztük a Growlerekkel - próbálja megakadályozni.

A típus ugyanis alkalmas a terroristák által is használt mobiltelefon hálózatok zavarására is, vagy éppen egy mobiltelefon által kibocsájtott elektromágneses sugárzás pontos helyének felderítésére. És ha már felderítette, levegő-föld rakéták segítségével képes meg is semmisíteni a pl. mobiltelefonáló terroristát.

Ez a jelölés a VAQ-137-es századhoz tartozó, egy közel-keleti bevetésen jeleskedő Growleren tűnt fel   © Marc GarlascoEz esetben három gép a háromszögelés módszerével képes meghatározni a hordozható telefon által kibocsájtott elektromágneses sugárzás pontos helyét, majd egyikük rakétával megsemmisíti annak forrását.Láthatjuk, sok mindenre képes a típus, de ez még nem minden, hiszen jelenleg is zajlik a flotta felhúzása Block 2-es szabványra: a munkálatok során nem elsősorban a fent ismertetett rendszereket bolygatják meg a Boeing mérnökei, hanem a gépek strukturális elemeit, illetve belső adathálózatát, hogy ily módon megalapozzanak a közeljövő további fejlesztéseinek.

Ezen túlmenően az F/A-18E/F Super Hornet nemrég elkészült Block 3-as változatához kifejlesztett berendezések némelyike is megjelenik a Growler esetében Block 2-esre keresztelt modernizált verzión: így például egy-egy nagyméretű kijelzőt szerelnek mindkét kabinban, illetve illeszkedő pót-üzemanyagtartály alkalmazása fokozza a típus képességeit.


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media