ASRAAM start egy Typhoon szárnya alól   © RAF

Rafale mellett Typhoon harci gépek beszerzéséről is tárgyal a Fulcrumok utódját kereső Szerbia

2022-05-04Katonai repülés

Déli szomszédunk - feladva korábbi Szu-30SzM álmát - egyrészt a franciákkal egyezkedik Rafale harci gépek beszerzéséről, de több vasat is a tűzben tartva a gall masina mellett Typhoon vásárlásról is folytat konzultáció

Szerbia védelmi miniszterének beszámolójából derült ki, hogy az ország használt és új építésű Eurofighter Typhoon vadászbombázók beszerzéséről tárgyal az angolokkal.

A balkáni állam már tavaly megkezdte egy korszerű típus beszerzésének előkészítését. Ez persze akkor kapott igazán lendületet, mikor a szomszédos Horvátország 2021 novemberében 12 Rafale szállításáról egyezett meg a franciákkal.

A szerb kormány politikai okokból a Szu-30SzM típust favorizálta, ellenben a légierő a Rafale mellett tette le voksát.

Végül az ukrajnai invázió második ütemét megindító Oroszországnak sikerült pontot tennie a vita végére, hiszen a Putyinék ellen meghozott nyugati szankciók miatt Belgrád már semmiképpen sem juthat hozzá a Szuhoj vasmadaraihoz.

Ezt követően fordultak a szerbek a Rafale, illetve, mint most kiderült, a Typhoon felé.

Bár a spanyol - német - brit típus közel sem ért még el akkora exportsikert, mint francia konkurenciája, de napjainkra azért már ez az eurokacsa is kiforrta magát. Legpotensebb változatának első két példányát 2021 decemberében Kuvait vehette át.(videó)


Az új típusváltozat legfőbb éke az új Captor-E AESA radar.

A lokátor létrehozása ugyan jelentős csúszást szenvedett (szoftverproblémák, gondok a kiszolgáló számítógéppel, a komponensek akadozó sorozatgyártása), ráadásul a fejlesztési költségek is megszaladtak úgy kb. egy fél milliárd euróval, de a várhatóan ütős végeredmény fényében mindez talán még vállalható.

A Captoron túl újdonságként megjelent az új verzión az amerikai Lockheed Martin által gyártott Sniper célzókonténer továbbfejlesztett változata is, de természetesen a már megszokott Pirate IRST (Infra-Red Search and Track - Infravörös Célfelderítő és Követő) egység, illetve a Praetorian elektronikus önvédelmi rendszer is helyet kap azon.A csúcs Eurofighter (a már régóta rendelkezésre álló fegyvereken túl) többek között a típushoz csak nemrég integrált, aktív radaros önirányítású, Mach 4 sebességre képes, torlósugár-hajtóműves, 100 km feletti hatótávolsággal rendelkező Meteor légiharc-rakéták, a 250 kilométeres hatótávolságú Storm Shadow földi célok elleni szárnyas rakéták, a Paveway IV lézeres és műholdas kettős irányítással rendelkező bombák, illetve a Brimstone földi célok elleni rakéták bevetésére lett felkészítve. Mindezeket a még jelenleg integráció alatt álló Marte ER vízfelszíni célok elleni rakéta fejeli majd meg.


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media