© Baykar Makina

A litvánok összedobták Ukrajnának egy Bayraktar árát, de az igazi meglepetést a törökök okozták

2022-06-07Katonai repülés

Litvániában közösségi gyűjtés indult, hogy a szabadságáért küzdő Ukrajna részére vásárolhassanak egy Bayraktar TB2-es harci drónt

A 2,7 milliós volt szovjet tagköztársaság lakosai igazán átérzik az oroszok által támadott Ukrajna szorongatott helyzetét, nem véletlen, hogy mindössze három és fél nap alatt összejött az ötmillió euró a keleti harcmezőkön már sikeresen alkalmazott Bayraktar TB2-es felfegyverezhető pilóta nélküli repülőgép megvásárlására.

A litvániai ukrán nagykövet szerint a világon ez volt az első alkalom, hogy katonai eszköz beszerzése céljából indult (sikeres) közösségi gyűjtés.Az igazi meglepetést azonban a légi robotot gyártó török Baykar okozta. A sikeres kalapozás hírére június 2-án bejelentette, hogy ajándékba átadja a drónt Ukrajnának, a litvánoknak pedig azt ajánlotta, hogy fordítsák az összegyűlt pénzt Kijev humanitárius segélyezésére.

Az orosz agressziótól szenvedő Ukrajna számára nem ismeretlen a szóban forgó drón: 2018 decemberében már rendeltek belőle, az első példányokat a következő év áprilisában vehették át.

A hat Bayraktar TB2, a két földi irányító központ, a kétszáz (valószínűleg) Roketsan MAM-L típusú lézerirányítású bomba, és persze a pótalkatrészek, illetve a kiképzés összesen 69 millió dollárjába került északkeleti szomszédunknak.

© UkroboronpromA török pilóta nélküli gép maximális felszállótömege 650 kg, hossza 6.5 méter, szárnyfesztávolsága pedig 12 méter. Légcsavarjának hajtásáról egy Rotax motor gondoskodik, mely legfeljebb 130 km/h sebességre képes gyorsítani a légi robotot. A Bayraktar 24 órán keresztül járőrözhet egyhuzamban, az irányítóközponttól max. 150 kilométerre eltávolodva.

A szállítható fegyverzet tömege nem túl sok, mindössze 75 kg, ami különféle irányítható eszközökkel tölthető fel.

A MAM-L típusú lézerirányítású bomba mindössze 20 kilogrammos   © UkroboronpromAz ukrán haderő 2021 októberében vezényelte első éles bevetésére a típust. A cél az oroszbarát szakadár erők kezén lévő, éppen Granitne települést lövő egyik 122 mm-es D-30-as tarack volt, melyet a drón 15 kilométeres távolságból semmisített meg.


A látványos sikerek ellenére a pilóta nélküli repülőgépek üzemeltetése (legyen az bármilyen típusú is) nem lehet egyszerű a keleti harcmezőkön: a korábbi tapasztalatok szerint az ellenség képes a légi robotok adatkapcsolatát zavarni, illetve megtéveszteni azok navigációs rendszerét.


Kolom Dávid (kolom.david@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media