© US Navy

Kihalászták az amerikaiak a múlt hónapban a Trumanról vízbe sodródott Super Hornetet

2022-08-09Katonai repülés

Az Egyesült Államok haditengerészetének F/A-18E Super Hornet vadászbombázója júniusban merült a Földközi-tenger fenekére

A Szuper Lódarázs a USS Harry S. Truman repülőgép-hordozó fedélzetéről július 8-án, leszállást követően a viharos időjárás miatt csúszott a habok közé.

A harci gép 2900 méteres mélységben lévő maradványának kiemelésére a napokban került sor. A US Navy által szonár segítségével megtalált vasmadarat a CURV 21 típusú, távirányítású, mélyvízi mentőrobot közreműködésével hozták a felszínre.

A roncsmentő-akció nem példa nélkül álló esemény, a haditengerészetnél már jól begyakorolták a folyamatát.

Ott van például az az F/A-18F Super Hornet, mely 2015. május 22-én zuhant az Arab-öböl vizébe. A USS Theodore Roosevelt repülőgép-hordozó Fighting Checkmates századához tartozó vasmadár egyik hajtóműve hibásodott meg, röviddel a felszállást követően. A kétfős személyzet még idejében katapultált, őket a kutató-mentő szolgálat kihalászta, a Tizennyolcas viszont elmerült a tengerben.A maradványok kiemelésére 2015. július 22-én került sor, mégpedig azért, hogy kiderítsék a General Electric F414-es típusú erőforrás meghibásodásának az okát. A roncsot a USNS Catawba vontatóhajó személyzete húzta ki a tengerből, illetve emelte be a fedélzetre (következő képek).

© US Navy / L. Marquez


© US Navy / L. Marquez


© US Navy / L. Marquez


© US Navy / L. Marquez


© US Navy / L. Marquez


© US Navy / L. MarquezKolom Dávid (kolom.david@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media