Bevetés után visszatér hordozójára egy Growler   © Nikos Fazos

Új korszak kezdődik a US Navy Growlerjei számára! A tengerészek átvették az NGJ első példányát

2022-08-11Katonai repülés

Az NGJ (Next Generation Jammer) az EA-18G Growler egyik kulcsfontosságú rádióelektronikai berendezését, a kivénhedt ALQ-99 típusú zavarókonténert fogja felváltani

Az elektronikai hadviselésre kihegyezett Growlert az F/A-18F Super Hornet vadászbombázóra alapozva hozta létre a Boeing, és az 2009 szeptemberében állt rendszerbe a US Navy repülőgép-hordozóin.


A típus a kiöregedő EA-6B Prowler állományt váltotta fel, mely minden modernizációs igyekezet ellenére sem tudta már tartani a lépést az új igényekkel, és persze már a sárkányszerkezete is nagyon elhasználódott.

Nos, az EA-18G Growler valóban óriási képességbeli ugrást hozott a US Navy számára. A gép harcászati rádióelektronikai lefogó szerepkörét berendezések egész hada támogatja, melyek egyik kiemelkedően fontos berendezése az ALQ-99 típusú zavarókonténer.

Felszállás előtt az ALQ-99-es zavarókonténert ellenőrzi egy hajózó   © US NavyFeladata az ellenség radarjainak, légvédelmi egységeinek, kommunikációs rendszereinek az elnyomása az általa kibocsájtott elektromágneses sugárzás segítségével. A Growler maximum öt ilyen konténert képes hordozni. Az ALQ-99-est már az EA-6B Prowler is alkalmazta. Nem egy új eszközről van tehát szó, hiszen a vietnámi háborút is megjárta, így kiváltásán - a hadiipar bevonásával - már jó ideje dolgozik US Navy. Feladatait a Next Generation Jammer veszi majd át a közeljövőben.

Az NGJ, ha teljes lesz a rendszer, három konténerből áll majd, melyek az elektromágneses spektrum különböző szeleteit fedik majd le. Az alacsony, a közepes és a magas frekvenciákon dolgozó egységek közül a Raytheon Technologies által fejlesztett közepes hullámhossztartományra szánt eszköz (AN/ALQ-249) fejlesztése haladt a leggyorsabban.

Ennek első példányát kapta kézhez július 7-én a US Navy.

A konténert a tengerészek még hosszú hónapokig nyúzni fogják: végigcsinálják a Raytheon által megkezdett fejlesztői teszteket, majd áttérnek az üzemeltetési próbákra. Az AN/ALQ-249-es várhatóan 2023 második felében éri majd el az alapszintű bevethetőség (IOC) státuszát.A Next Generation Jammer nem csak a Growlerek sajátja lesz, azt hosszabb távon az alacsony észlelhetőségű F-35-ös vadászbombázók is megkapják majd.


Magocsi Gábor (magocsi.gabor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media