F-35-ös airshow rendezvényen   © USAF / Alexander Cook

Ismét levegőbe emelkedhet az USAF katapultülés-hiba miatt 2 hete földre parancsolt F-35-ös flottája

2022-08-16Katonai repülés

A Martin-Baker által gyártott mentőfelszerelés problémája miatt repülési tilalmat vezettek be a teljes amerikai Lightning II-es flottára, de a hiba kihatott ezen életmentő szerkezetet használó számtalan más típus üzemeltetésére is

Feloldotta az F-35 Lightning II-es vadászbombázóira kirótt repülési tilalmat az USAF, miután csaknem az összes (kb. 376-ból 349-et) gépét átvizsgálva nem találtak további problémás katapultülés alkatrészeket.

A szervezet július 29-én döntött az ötödik generációs típust érintő korlátozás bevezetéséről, majd aztán a Navy és a Marines is hasonlóképpen járt el.

A lépés mögött az ötödik generációs típusban szerelt Martin-Baker US16E katapultülés állt, pontosabban annak kivető rakétája, melyből néhány esetben hiányzott a hajtóanyag begyújtásáért felelős magnéziumpor.

A problémát még áprilisban, egy rutin ellenőrzés során az utahi Hill légibázison tárták fel a légierő szakemberei, ám eleinte még csak egy elszigetelt esetnek vélték. A későbbi vizsgálatok azonban megállapították, hogy egy esetleges vészhelyzet során a pilóták menekülési esélyeit elkaszáló hiányosság az ülőalkalmatosság gyártása során keletkezett, így több ülés is érintve lehet.

Ezt követően viszont már nem várhattak tovább az F-35-ös flotta földre parancsolásával.A katapultmizéria nem rekedt meg az alacsony észlelhetőségű típus háza táján, hiszen a szóban forgó Martin-Baker ülés különféle változatait számos amerikai és nyugat-európai gyártású harci gépben is alkalmazzák.

Az USAF emiatt a T-38 Talon és a T-6 Texan II-es trénerei repülését is felfüggesztette a vizsgálat idejére: ezek ellenőrzése a hírek szerint még jelenleg is tart.


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media