Török A400M Budapest légterében   © Sóós András

Erdogan elnök hazamenekítené a háború kezdete óta Kijevben veszteglő két török A400M teherszállítót

2022-08-21Katonai repülés

Az Airbus-ok a háború első napján érkeztek az ukrán fővárosba humanitárius segéllyel megrakodva; visszaúton török állampolgárokat szállítottak volna haza az orosz inváziótól szenvedő országból

Még mindig Kijevben rostokol az a két török A400M Atlas teherszállító, melyek a háború kezdetén bevezetett légtérzár miatt nem tudnak hazatérni. Ügyük szóba került Erdogan elnök napokban lebonyolított ukrajnai látogatásán is.

A Török Légierő két repülőgépe február 24-én, mindössze pár órával a putyini csapatok megindulása előtt landolt a kijevi Boriszpil repülőtéren. A támadást követően Ukrajna légterében azonban légtérzárat léptettek érvénybe, így a légcsavaros óriások nem tudták beteljesíteni küldetésük célját, vagyis hogy török állampolgárokat menekítsenek hazai földre.

A nemzetközi légikikötőben parkoló gépek műholdas felvételeken is láthatóak, és egyelőre még nem esett bántódásuk.A törökök 10 példányt rendeltek az európai típusból, melyekből már kilencet át is vettek. Az utolsó leszállítása az idei évre van ütemezve.

A kapacitását tekintve a C-130 Hercules és a C-17 Globemaster III között elhelyezkedő Atlas félholdakkal díszített példányai a háború kapcsán az elmúlt hónapokban többször is megfordultak Európa keleti felében. A gépek fegyvereket szállítottak az orosz agresszió legújabb áldozatának, ám nem ukrán területen landoltak, hanem Lengyelországban.


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media