Egyelőre még csak a grafikusok által megálmodott formában ismerhetjük a B-21-est   © Northrop Grumman

A Northrop Grumman még az idén megtartja a B-21 Raider lopakodó bombázó roll out ceremóniáját

2022-09-22Katonai repülés

Az USA egyik legfontosabb katonai programjának számító Raider fejlesztése jól halad, Northrop Grumman a már elkészült gépek földi tesztelésével foglalkozik, illetve igyekszik befejezni az EMD széria további példányait

A Pentagon egyik magas rangú tisztségviselőjének bejelentése alapján a B-21 Raider stratégiai bombázó bemutatására még az idei decemberben sort kerítenek.

A légierő korábbi közleménye szerint a legendás palmdale-i 42-es üzemben öt B-21 Raider már elkészült, a hatodik példány pedig gyártás alatt áll.

Ezek a gyártmányfejlesztési széria (EMD - Engineering and Manufacturing Development) részét képezik, mely keretében pl. a Raider elődjének számító Spiritből annak idején hat darab épült.

A B-2 Spirit és a B-1B Lancer amerikai stratégiai bombázóflotta felváltására szánt B-21 Raider messze meghaladja majd elődei képességét. A nukleáris fegyverek bevetésére is alkalmas típus személyzet nélkül is alkalmazható lesz, és nem csak bombázó missziók végrehajtására készítik fel, hanem ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance - Hírszerzés, Megfigyelés, Felderítés) feladatokra is.A 80-as években tervezett B-2-est az új típus alacsony észlelhetőségi jellemzők terén is lepipálja. Az új bombázót ugyanis nem csak a leggyakrabban alkalmazott X-frekvenciasávban dolgozó radarok elől igyekeztek tervezői elrejteni, hanem az éppen a lopakodók megjelenése miatt ismét egyre terjedő L-sávú lokátorok dolgát is próbálták megnehezíteni.

A korábbi tervek szerint a Raider már az idén elvégezte volna az első repülését, ám azt tavasszal áttolták 2023-ra.

A nagyjából féléves csúszás okát ugyan hivatalosan nem közölték, ám az Air Force Magazine vélekedése szerint a repülési tesztek startjának 2023-ra tolását a beszállítóknál felmerült problémák, a munkaerőhiány, illetve a tesztek során kibukott hibák terén kell keresni.


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media