JDAM tesztre indul egy F-15E az Eglin légibázisról tavaly augusztusban   © USAF

Most közvetlen-közelről is megnézhetjük az USA vízfelszíni célok elleni új bombájának pusztítását

2022-09-25Katonai repülés

Tavaly kezdte az USAF feltérképezni, milyen fegyverekkel lehetne alkalmassá tenni az F-15E típust hajók kiiktatására. A folyamat révbe ért, a pusztító eszközt tavasszal próbálták ki; a tesztről készült videó fullos változatát most tették közé

2021 őszén jelentette be az USAF, hogy a szervezet megkezdte annak vizsgálatát, milyen légi indítású fegyverekkel lehetne alkalmassá tenni az F-15E Strike Eagle harci gépeket vízfelszíni célok kiiktatására. A típus hadihajók ellen korábban csak a GBU-24/B lézerirányítású bombákkal tudott fellépni, ám ezek komoly hátránya, hogy indításukhoz az ilyen muníciót hordozó repülőgépeknek nagyon meg kell közelíteniük a megsemmisítésre kiszemelt úszó objektumokat. Ez viszont, ha egy jól védett vízi járműről van szó, nem túl egészséges.

Jól jönne erre a célra egy távolról bevethető precíziós eszköz. Az USAF ezt a GBU-31/B Joint Direct Attack Munitions (JDAM) siklóbombában véli megtalálni. Az (eredetileg) INS/GPS irányítású fegyverekkel 2021 augusztusában kezdték az ilyen irányú teszteket.

A nyilvánosságra hozott felvételek eltávolított irányítófejjel mutatják a hajók elleni JDAM rakomány   © USAFA Quicksink fedőnév alatt futó kísérletek az idén május elején fordultak komolyabbra: mint a tavasszal pár másodperces, majd a napokban már terjedelmesebb formában nyilvánosságra hozott videó is bizonyítja, az F-15E által indított JDAM egy (lassan) mozgó hajót küldött a tenger fenekére.


A mozgó vízfelszíni célok támadásához azonban nem elég a JDAM eredeti INS/GPS irányítási rendszere. Létezik ugyan lézeres JDAM is, ám ennek alkalmazásával az USAF ez esetben nem számol. A megoldást a milliméteres hullámhossztartományban üzemelő radarral, illetve képalkotó infravörös szenzorral kiegészített fegyver jelenti, melynek létezéséről egy ideje már spekulál a hadiiparral foglalkozó média.

Sejtésük a szeptember utolsó harmadában tartott Air & Space Forces Association's 2022 Air, Space, and Cyber Conference rendezvényen került megerősítésre. A washingtoni eseményen egy ilyen irányítófej 3D nyomtatóval készített makettje kiállításra is került.

Az új, kombinált JDAM irányítófej makettje   © Joseph TrevithickA bemutatott szenzorpakkon felül a konferencián jelen lévő, a Quicksink projektet menedzselő AFRL (Air Force Research Laboratory) részleteket is elárult a meglehetősen összetett irányítórendszerről.

Ezek szerint a radar a JDAM orrkúpja alatt kapott helyet, az infraszenzor pedig az orr rész oldalán, egy kitüremkedés alatt.

Mindezt integrálták az eredeti JDAM INS/GPS irányítási rendszeréhez.

A fegyver indítást követően a vadászbombázótól kapott koordinátákra támaszkodva, INS/GPS navigációt alkalmazva indul el a megsemmisítendő objektum felé.

A célkörzetet megközelítve aztán átkapcsol a radar / infraszenzor párosára, melyek segítségével megtalálja a hajót, majd meghatározza annak sebességét, illetve haladási irányát. A célra zuhanó fegyver a jármű vízvonal alatti részén aktiválja harcirészét.


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media