Egy csapatnyi Gambit 1   © General Atomics Aeronautical Systems

4in1 - Különleges koncepcióval állt elő a Gambit drónon dolgozó amerikai General Atomics

2022-09-26Katonai repülés

Az USAF a titkos OBSS projekt keretében 2021-ben bízta meg a General Atomics céget egy új, loyal wingman dróntípus létrehozásával. A Reaper-jeiről híres vállalat az idén tavasszal leplezte le szárnyasát, és most további részleteket árult el róla

Az amerikai General Atomics Aeronautical Systems (GE) még március elején lebbentette fel a fátylat a Gambit névre keresztelt légi járművének grafikájáról. A szerkezet a rejtélyes OBSS projekt keretében épül.

A programról szinte semmi részletet nem tudni, de legalább a megnevezése némileg árulkodó: az OBSS, azaz Off-Board Sensing Station koncepció jegyében a pilóta vezette repülőgépekkel együttműködő drónokat potens szenzorokkal és persze fegyverekkel látják el, melyek így lényegében a hagyományos vasmadarak kiterjesztett karmai és szemeiként tevékenykedhetnek.

A sugárhajtású, hagyományos módon fel- és leszálló pilóta nélküli szerkezet megtervezésére, megépítésére és repülési tesztjeire a General Atomics 17.7 millió dollárt (plusz opcionálisan 31.4 milliót) kapott, melyért cserében 12-, illetve 27 hónap elteltével kell majd eredményt felmutatnia.

A cég a szeptember utolsó harmadában tartott Air & Space Forces Association's 2022 Air, Space, and Cyber Conference rendezvényen további részleteket árult el a projektről. Ennek alapján a Gambit még nagyobb dobásnak ígérkezik, mint ahogy eredetileg sejthető volt.

A GE ugyanis négyféle sárkányszerkezetet tervez drónjához, melyek egy azonos, központi elemhez csatlakoznak majd. Az előbbiek eltérő hajtóművel, törzsrésszel, szárnyakkal, illetve a feladatukhoz illeszkedő felszereléssel lesznek ellátva, míg az utóbbi egység, mely a Gambit Core nevet kapta, egyebek mellett magában foglalja a futóműveket, egy minimál avionikát, és néhány alapvető funkciót.

Nézzük most a négy eltérő szerepkörre szánt konfigurációt!

A Gambit 1 verziót a tervek szerint hosszú időtartamú járőrmissziókra készítik fel. Ezt segítenek megvalósítani a vitorlázó repülőgépeken alkalmazottakhoz hasonló szárnyak, illetve a kis fogyasztású hajtómű. Elsősorban AEW (Airborne Early Warning) és megfigyelő feladatkört szánnak neki.

© General Atomics Aeronautical SystemsA Gambit 2 már légiharc fegyverzet alkalmazására is képes lesz. A MUM-T (Manned-UnManned Teaming) koncepció jegyében a pilóta vezette harci gépekkel közös feladatok ellátására is felkészítik majd.

A hármas számú pilóta nélküli légi járgánynak kiképzési és agresszor szerepkört szánnak, melynek majd az ötödik generációs vadászbombázók hajózói veszik hasznát. A Gambit 3 az ellenséges légierők taktikai eljárásait is képes lesz szimulálni, akár oly módon is, hogy több drón összedolgozik.A Gambit 4-es lopakodó kialakítású lesz. A csupaszárny masinának felderítő / hírszerző / csapásmérő szerepkört szánnak, és különleges missziókra kívánják használni. Felkészítik majd, hogy az ellenséges légvédelem által őrzött övezeteken is képes legyen áthatolni.


Kolom Dávid (kolom.david@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media