Finnország partjainak közelében pótolja egy F-22 Raptor az elégetett üzemanyagát   © USAF / Luke Milano

Szoftveres alkalmazások segítségével tehet majd szert új képességekre az amerikai F-22 Raptor

2022-09-28Katonai repülés

A fejlesztők jelentősen átalakították a típus szoftverarchitektúráját, így lehetővé vált harmadik fél által írt programok telepítése az alacsony észlelhetőségű vasmadár fedélzeti számítógépeire; mindez felgyorsítja új funkciók bevezetését a lopakodón

A Lockheed Martin egy átfogó modernizációs folyamat keretében foglalkozik a világ első ötödik generációs vadászbombázójának számító F-22 Raptor feljavításával.

Ennek keretében augusztus 24-én egy különlegesen átalakított ragadozó emelkedett levegőbe az Edwards légibázisról. A változások azonban nem a vasmadár külső megjelenésében voltak tetten érhetőek, hanem a belső tartalomban, és ott is csupán bitek és bájtok formájában.

A szóban forgó upgrade lehetővé teszi, hogy a Raptor pusztán új programok telepítésével további funkciókra tegyenek szert, hasonlóan például egy mobiltelefonhoz, ahol az iOS vagy Android operációs rendszerekre telepíthetjük rá a különböző applikációkat.Csak hát eléggé kockázatos dolog belenyúlni a harci gépek kódsoraiba, de a fejlesztők erre is találtak megoldást, mégpedig úgy, hogy a fedélzeten lévő szoftverarchitektúrát két részre osztották: a repülés kritikus kódot az alapszoftver tartalmazza, minden mást, ami a missziós feladatok végrehajtásához kapcsolódik, tehát a fegyverzetért, a szenzorokért, vagy éppen az adatfúzióért felelős programok egy külön blokkba kerültek. Ez utóbbiakat aztán már nyugodtabban lehet piszkálgatni, vagy éppen újakat feltelepíteni: ezen lehetőségek érdekes módon polgári technológián, mégpedig a Google által fejlesztett, Kubernetes alkalmazáskezelő szoftveren alapulnak.

Mindezt augusztus 24-én tették próbára első alkalommal; ekkor már ott volt a Raptor fedélzetén egy új kódsor, mely egy nem közölt funkciót adott a repülőgép képességeinek listájához.


Magocsi Gábor (magocsi.gabor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media