Amerikai Global Hawk   © USAF

Hiperszonikus rakétatesztek monitorozásának céljára építenek át RQ-4-es drónokat az amerikaiak

2022-09-29Katonai repülés

Az USA teljes erőbedobással dolgozik hadserege hiperszonikus sebességre képes fegyverarzenáljának megteremtésén. Már jelenleg is több eszköz próbája zajlik - számuk csak fokozódni fog -, melyek nyomon követésére speciális repülőgépek kellenek

Kétféle HAWC (Hypersonic Air-breathing Weapon Concept), továbbá az AGM-183A ARRW (Air Launched Rapid Response Weapon), a C-HGB (Common-Hypersonic Glide Body), és persze a Vintage Racer öngyilkos drón.

Egyebek mellett ezek azok a hiperszonikus fegyverek, melyekkel az Egyesült Államok fel akarja venni a versenyt a minimum 5 Mach sebességre képes muníciók fejlesztése terén kissé hamarabb ébredt Kínával és Oroszországgal.

A fentieknek - az utolsó kivételével - már zajlanak a próbái. A pusztító eszközök repülésének nyomon követése komoly földi és légi szegmensekből álló infrastruktúrát igényel, amihez a Pentagonhoz tartozó TRMC (Test Resource Management Center) átalakított RQ-4 Global Hawk drónokkal fog hozzájárulni.

A tervek szerint a SkyRange program keretében hamarosan az USAF szolgálatából kivont pilóta nélküli gépeket csoportosítanak át a projekt részére, hogy segítségükkel a tervezett évi minimum 50 rakétatesztet figyelemmel kísérhessék.

A TRMC egyébként már szerzett tapasztalatot a Global Hawk-ok ilyen célú felhasználásáról, hiszen a robotmadár régi, Block 20-as változatából négy példányt - technológia demonstrátor céljára - már korábban kézhez kapott.

A gépeket a Northrop Grumman alakította át, eltávolítva belőlük a kémfeladatokra kihegyezett műszereket, az új feladatkörhöz alkalmas berendezéseket pedig beépítve helyükre: a rakéták által sugárzott telemetria adatok vételére alkalmas rendszer, datalink az így begyűjtött információk földi központba való továbbítására, légi célokra optimalizált radar, elektro-optikai szenzorok - nagyvonalakban ezek alkotják a Range Hawk névre keresztelt ex felderítő drónok fedélzeti rendszereit.


Kolom Dávid (kolom.david@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media