© Boeing

Nagy magasságból indítható tengeralattjáró elleni fegyver állt szolgálatba a US Navy alakulatainál

2022-11-23Katonai repülés

A HAAWC nevű eszköz, mely tulajdonképpen az Mk54-es torpedókra szerelhető, szárnyból és farokrészből álló, GPS navigációs rendszerrel megtámogatott képességnövelő egységcsomag, a P-8 Poseidon járőrgépek arzenáljába került

A Boeing a Pentagonnal 2015 elején megkötött 70 millió dolláros szerződés alapján fejlesztette ki a torpedó tuning rendszert. A HAAWC (High Altitude Anti-Submarine Warfare Weapon Capability) jelentősége abban áll, hogy a vele felszerelt torpedó nagy magasságból, mintegy 9 ezer méterről is indítható. Alkalmazásával a tengeralattjáró-vadász fegyver siklórepülésben jut a célterületre.

Pontos célba érkezését INS / GPS navigációs rendszer kettőse biztosítja. A műholdas navigáció zavarása esetén azonban az előbbi önmagában is elboldogul.
A HAAWC egységcsomag ezeken felül datalink modullal is rendelkezik, mely segítségével egyrészt repülés közben is megkaphatja a célra vonatkozó legfrissebb koordinátákat, másrészt pedig szükség esetén másik cél támadására is át lehet hangolni.

A vízfelszín közelébe érve a torpedóról aztán leválnak az immár feleslegessé váló, repülést segítő kiegészítők, majd a fegyver fékernyőt nyit, mely segítségével csökkentett sebességgel, sérülés nélkül csapódhat be a vízbe.

Ezt követően az ernyő leoldódik, a torpedó aktiválja szonárját és indítja hajtóművét.

© Boeing


© BoeingA képességnövelő kit alacsony ütemű sorozatgyártása 2017-ben indult, az üzemeltetési tesztek 2020-ra zajlottak le, 2022 augusztusától pedig egy nagyjából 120 millió dolláros szerződés alapján beindult a teljes ütemű sorozatgyártás.

A HAAWC a US Navy P-8 Poseidon haditengerészeti felderítő és tengeralattjáró-vadász repülőgépein a napokban érte el az alapszintű bevethetőség (IOC) státuszát.A HAAWC rendszerbe állításával a háborgó tenger görög istenségéről elnevezett P-8-asokat már semmi sem fogja arra kényszeríteni, hogy a hullámokhoz közel keljen tevékenykedniük. Ezt még a régi torpedóindítási módszer megkövetelte, de a HAAWC alkalmazásával az ellenséges felszíni erőktől távolabb kerülhetnek, és a biztonságos magasságból végre igazán kihasználhatják a fedélzeti szenzorjaik képességeit. A Boeing által létrehozott HAAWC hatótávolsága ugyan titkos, de a katonai szakírók véleménye szerint nagyjából 30 kilométerre képes elvitorlázni.


Kolom Dávid (kolom.david@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media