Az új szerelősoron elkészült első F-16-os, mely Bahrein légierejébe kerül majd   © Lockheed Martin

Kipaterolták a világ legnagyobb hangárjából, így új gyárban épülnek az F-16-osok! Itt van az első

2022-11-28Katonai repülés

Az amerikai Lockheed Martin 2019-ben indította be a legendás Vadászsólymok új gyártóüzemét a dél-karolinai Greenville-ben, ahol most készült el az első vasmadár

Többek között Bahrein, Marokkó, Tajvan és Szlovákia légiereje várja már nagyon, hogy a Lockheed Martin kiszolgálja Fighting Falcon vadászbombázókra vonatkozó megrendelését.

A dollármilliárdos igények teljesítése azonban már évek óta húzódik, ugyanis az F-16-osok hosszú évtizedekig Forth Worth-ban működő gyártósorának az amerikai hadiipari óriás kénytelen volt új helyet keresni.A texasi létesítményben, ahol annak idején a második világháborús bombázók ezrei is készültek, a cégnek az egyre inkább felpörgő F-35-ös szerelősor számára kellett több teret biztosítania. A másfél kilométer hosszú hangárban 2017 szeptemberében készült el az utolsó F-16-os (az Iraki Légierő részére).

A Vadászsólymok gyártósora a dél-karolinai Greenville-ben talált új otthonra, 400 új munkahelyet teremtve a térségben. A Lockheed Martin 2019-ben nyitotta meg az új összeszerelő csarnokot, ahol az első harci gép pár napja készült el.

Épül az első gép Bahrein számára   © Lockheed MartinA Block 70-es konfigurációjú szerkezet Bahrein légierejébe kerül majd. A közel-keleti ország összesen 16 példányt rendelt minden idők legpotensebb F-16-osából.

A típust gyártó Lockheed Martin mindent megtett a vasmadár sikere érdekében: szóban forgó változatot AESA rendszerű APG-83 radarral szerelik, melyen felül Link 16-os datalink, Sniper célzókonténer, illeszkedő pót üzemanyagtartály, új nagyméretű pilótafülke kijelző, illetve egy új sisakkijelző alkalmazásával tornásszák magas szintre a Tizenhatos képességeit.


F-16 Fighting Falcon
Ez a minta pólókon és más termékeken is elérhető webshopunkbanAz F-16V Block 70-es tolóerejét egy General Electric F110-es sugárhajtómű biztosítja. (A hasonló felszereltségű Block 72-esben egy Pratt & Whitney F100-es dolgozik.)

A Lockheed Martin jelenleg 128 Viperre rendelkezik megrendeléssel, de ez rövidesen 136 példányra nőhet, ugyanis Jordánia és Bulgária további gépeket kíván beszerezni.


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media