© USAF / RAYTHEON

Bevethetővé nyilvánították a StormBreaker siklóbombát az F-15E Strike Eagle harci gépeken

2022-11-29Katonai repülés

Az F-15E fegyverzeti kapacitására soha nem volt panasz, ennek ellenére folyamatos az új eszközök integrációja. A kétüléses Sasok legújabb szerzeménye az SDB II néven is ismert GBU-53/B StormBreaker

2021 novemberében az Utah Test and Training Range területén négy F-15E Strike Eagle egy éles teszt során bizonyította a GBU-53/B StormBreaker precíziós siklóbomba képességeit: a négy vasmadár egy-egy fegyver bevetésével négy mozgó célt semmisített meg.

Az alkalomból elhasznált mennyiség azonban csak a töredéke volt annak az összesen 125 bombának, melyeket a kétüléses Sasok indítottak a Raytheon-féle smart eszköz próbái során.

© RAYTHEONA sikeres éleslövészetek eredményeként az USAF 2022 szeptemberében adta meg az alapszintű bevethetőség (IOC) státuszát a Strike Eagle / StormBreaker párosnak.

A fegyvert bevethető platformok száma azonban a közeljövőben tovább bővül majd, hiszen jelenleg is folyik az F-18E/F Super Hornet, illetve a háromféle F-35 Lightning II-es variánshoz való integrációja, illetve zajlik ezen repülőgépekről történő tesztindítása.

A három különböző szenzorral (milliméteres hullámhossztartományban dolgozó radar + képalkotó infravörös + félaktív lézer) felszerelt siklóbomba az indítási magasságtól függően akár 110 kilométeres távolságra is eljuthat. Repülése során GPS + INS navigációval közelíti meg a célterületet, ahol aztán vagy a konkrét célkoordináta alapján tesz pontot a küldetés végére, vagy szenzorjai segítségével elkezdi keresni a megsemmisítendő objektumot.


Az SDB II-es néven is ismert fegyver F-35-öshöz történő integrációja nagyjából egy éve kezdődött, és már az első teszt is érdekesre sikerült.

A Lightning II-es bemutatkozó StormBreaker-ös akciója ugyanis nem csak egy sima bombadobás volt: leoldását követő repülése során a muníció kommunikációs csatornát létesített egy másik repülőgéppel is. Ennek azért van nagy jelentősége, mert egy bevetés során Link 16-os adatkapcsolat segítségével a fegyver több helyről is kaphat friss információkat, ami pl. egy mozgó cél esetén különösen hasznos.Az F-35-ös összesen 24 ilyen bomba hordozására képes, közülük nyolcat a két belső fegyvertárban, tizenhatot pedig külső függesztményként szállíthat. A cikkünk elején említett F-15E Strike Eagle vadászbombázó pedig 28-at cipelhet belőle.


Magocsi Gábor (magocsi.gabor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media