© USAF / Bryson Britt

Erőt mutattak az amerikaiak! Nyolc B-2 Spirit lopakodó bombázót sorakoztattak fel Missouriban

2022-11-30Katonai repülés

A US Air Force rendkívül látványos erődemonstrációját november 7-én a Whiteman légibázison tartották a Spirit Vigilance 22 hadgyakorlat keretében

Az elephant walk néven ismert manőver célja a szóba jöhető ellenfelek elrettentése nagyszámú azonos típusú harci repülőgép felsorakoztatásával, illetve levegőbe emelésével.

A B-2 Spirit stratégiai bombázó esetében az amerikaiak a 20 példányos flotta 40 százalékát mutatták fel a Whiteman légibázison.


A demonstrációt végrehajtó lopakodó Szellemek szolgálati ideje egyébként már a végéhez közeledik, még a B-21 Raider érkezéséig kell kihúzniuk valahogy, pontosabban addig, míg az utódtípus meg nem szerzi minősített nukleáris képességeit. Ez azért még jó pár év, hiszen az első Raider csak jövőre emelkedhet majd levegőbe.

Nem véletlen tehát, hogy zajlik a Spirit állomány részleges modernizációja.

Az egyik fontos fejlesztési irány az új, radarral támogatott célzórendszer. A RATS (Radar Aided Targeting System) a B-2-es irányítható fegyverzetének pontos célba juttatását szolgálja, még akkor is, ha az ellenség megfekteti a GPS navigációs hálózatot.

A RATS kiépítése teszi lehetővé az új B-61 mod 12 típusú atomfegyver teljeskörű alkalmazását.

Egy másik fontos upgrade a Spirit kommunikációs rendszerét érinti, és a bombázó kifelé irányuló adat és beszédkapcsolatának titkosítására szolgál.


B-2 Spirit
Ez a minta pólókon és más termékeken is elérhető webshopunkbanDe ez még nem minden!

A B-2-esek DMS-M (Defensive Management System - Modernization) programja már nagyjából 2015-től zajlik. A bombázók önvédelmi képességének fejlesztésére óriási összeget, mintegy 3 milliárd dollárt szánnak. Nem véletlen a borsos összeg, hiszen valahogy kompenzálni kell az elmúlt időszakban az orosz és a kínai légvédelmi eszközök (beleértve a radarokat is) terén végbement fejlődést.

A stealth típus modernizációs folyamata azonban nem szokványos, hiszen bármilyen (különösen új antennák elhelyezésével járó) változtatás komoly kihatással lehet a Spirit észlelhetőségi jellemzőire, így az első korszerűsített gépet több éves tesztnek kell majd alávetni, a teljes flotta megújítása csak utána indulhat.A B-2-esek önvédelmét szolgáló DMS egyébként a típus talán legfontosabb rendszere, mely az ellenséges légvédelem detektálására szolgál, hogy a Spirit még időben elkerülhesse a SAM-ok által védett térségeket. A rakétaütegek felderítése, illetve helyzetük és típusuk pontos meghatározása érdekében számos antennát ágyaztak be a B-2-es felületébe. Az általuk begyűjtött információk kiértékelését összetett fedélzeti rendszerek végzik, melyek memóriájában rendelkezésre állnak a lehetséges sugárforrások elektronikus lenyomatai.

A modernizált DMS-M berendezés a tervek szerint képes lesz felismerni a legújabb és legkifinomultabb légvédelmi rendszereket is.

Az USAF korábban úgy tervezte, hogy az első nyolc Spirit DMS blokkjainak ráncfelvarrása 2022-ra elkészül, de ez az időpont most már 2024-re tolódott.

Bővül a típus fegyverzete is: a Northrop Grumman a közelmúltban a JASSM-ER szárnyas rakétát integrálta a csupaszárny stratégiai bombázó arzenáljába.


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media