© Trollstoy

Novoszibirszkben lencsevégre kapták az Orosz Légierő két vadonatúj Szu-57 Felon vadászbombázóját

2022-12-04Katonai repülés

A Szuhoj komszomolszki gyárában a PAK-FA program keretében épített két ötödik generációs vasmadár minden különösebb hírverés nélkül, pár hete végezhette el az első repülését

A Szu-57 Felon alacsony észlelhetőségű vadászbombázó hatodik és hetedik szériapéldányát Novoszibirszk nemzetközi repülőterén december 1-én kapták lencsevégre, mikor Komszomolszkból, útban Oroszország európai területe felé, a gépek leszálltak üzemanyagot vételezni.

© Trollstoy


© TrollstoyA tervek szerint a Szuhoj az idén összesen négy Szu-57-est szállít a légierő részére, jövőre pedig hetet. Összesen 76 darabra van megrendelésük, melyeket 2027-ig kell átadni a hadseregnek.

© TrollstoyA legfrissebb hírek szerint a típust üzembe állító első harci alakulat a komszomolszki gyárral azonos repülőteret használó 23. vadászbombázó regiment lesz (IAP), ahová jövőre érkezhetnek meg az első gépek. Az egység hajózói jelenleg Lipeckben készülnek a Szuhojok röptetésére.


Szu-57 Felon
Ez a minta pólókon és más termékeken is elérhető webshopunkbanKérdés azonban, hogy az Ukrajna lerohanása miatt Oroszország nyakába szakadt szankciók mennyire tesznek majd keresztbe a harci gép sorozatgyártásának.

A legújabb orosz fegyverek ugyanis - és ezt az ukránok által megszerzett szerkezetek részletes elemzése is alátámasztja - bőségesen tartalmaznak nyugati integrált áramköröket. Ezek beszerzése viszont immár teljesen ellehetetlenült Moszkva számára, és kiváltásuk nem biztos, hogy megvalósítható.Ráadásul a legjobb képességű orosz integrált áramkörök (a Bajkál és az Elbrusz processzorok legújabb változatai) hazai pályán a technológiai elmaradottság miatt nem gyárthatóak, azokat a tajvani TSMC készíti (az oroszok csak megtervezték őket). A cég viszont február végén bejelentette, hogy felhagy ezen áramkörök kibocsájtásával.

Marad a kínai vonal, ám az sem sima ügy, hiszen ott a világméretű félvezetőhiány, és az ázsiai birodalom pedig nem biztos, hogy az oroszokra fogja pazarolni ezt az értékes, és immár stratégiai jelentőségű árut.


Magocsi Gábor (magocsi.gabor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media