© Airbus

Különleges hírszerző rendszerrel szerelik fel a négy európai ország által fejlesztett EuroDrónt

2023-01-26Katonai repülés

Még 2015-ben írták alá az izraeli és amerikai cégek által uralt MALE kategóriába sorolható, európai pilótanélküli eszköz létrehozásának előkészítéséről szóló megállapodást; most fontos kémfelszerelés fejlesztéséhez fogtak hozzá

A német BAAINBw (German Federal Office of Bundeswehr Equipment, Information Technology and In-Service Support) szervezet a Hensoldt céget bízta meg az Eurodrone platformhoz szánt SIGINT (rádióelektronikai hírszerző) képesség megteremtésével.
A 15 millió eurós projekt keretében a vállalatnak a szenzorrendszert konténerbe integráltan kell majd elkészítenie.A MALE (Medium-Altitude Long-Endurance - közepes magasságban alkalmazható, hosszú repülési idejű) kategóriájú pilóta nélküli repülőgépek tekintetében az európai országok komoly hátrányban vannak, hiszen a többek között az amerikai MQ-9 Reaper által képviselt csoportban az unió tagállamainak ez idáig nem sikerült maradandót alkotniuk.

Ezen kíván változtatni a földrész védelmi célú fejlesztéseiben élen járó négy ország vezetése. A német, a francia és az olasz kormányok védelmi miniszterei 2015-ben írták alá azt a szerződést, melynek értelmében megindulhatott a drón koncepciójának részletes kidolgozása.

A projekthez időközben Spanyolország is csatlakozott.

Az EuroDrone, vagy más néven European MALE Remotely Piloted System (RPAS) komplett fejlesztési programját elindító szerződést végül 2022 februárjában szignózták a résztvevő országok képviselői.

A drónra vágyó európai fegyveres erőknek azonban még egy jó darabig be kell érniük az amerikai és az izraeli rendszerekkel, mivel az RPAS prototípusa legkorábban 2025-ben emelkedhet majd a levegőbe, a szériapéldányok kibocsájtása pedig csak 2028-ban várható.


Kolom Dávid (kolom.david@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media