© Lockheed Martin

Elvégezte első repülését a már az új gyárban összeszerelt első F-16 Fighting Falcon vadászbombázó

2023-01-29Katonai repülés

Az amerikai Lockheed Martin 2019-ben indította be a legendás Vadászsólymok új gyártóüzemét a dél-karolinai Greenville-ben, ahol tavaly novemberben készült el az első vasmadár, mely aztán pár napja emelkedett első alkalommal a levegőbe

A Block 70-es konfigurációjú, Bahrein légiereje részére épült F-16-os január 24-én rugaszkodott el a greenville-i betonról, és egy nagyjából 50 perces repülés során bizonyította, hogy a dél-karolinai létesítmény ugyanúgy képes Viper-öket gyártani, mint ahogy tette azt hosszú évtizedekig az időközben F-35-ösök összeszerelésére átállított texasi Lockheed Martin üzem.


A Forth Worth-i hangárban, ahol annak idején a második világháborús bombázók ezrei is készültek, 2017 szeptemberében rakták össze az utolsó F-16-ost (az Iraki Légierő részére).

A Vadászsólymok gyártósora a dél-karolinai Greenville-ben talált új otthonra, 400 új munkahelyet teremtve a térségben. A Lockheed Martin 2019-ben nyitotta meg az összeszerelő csarnokot, ahol az első harci gép 2022 novemberében készült el.

Gyártás alatt Bahrein első gépe   © Lockheed MartinA pár napja repülési tesztekre fogott Block 70-es konfigurációjú szerkezet egy alaposan ráncfelvarrott F-16-os változat.

Gyártója mindent megtett a vasmadár sikere érdekében: AESA rendszerű APG-83 radarral szerelik, melyen felül Link 16-os datalink, Sniper célzókonténer, illeszkedő pót üzemanyagtartály, új nagyméretű pilótafülke kijelző, illetve egy új sisakkijelző alkalmazásával tornásszák magas szintre a Tizenhatos képességeit.

Block-70-es műszerfal   © Lockheed MartinAz F-16V Block 70-es tolóerejét egy General Electric F110-es sugárhajtómű biztosítja. (A hasonló felszereltségű Block 72-esben egy Pratt & Whitney F100-es dolgozik.)


F-16 Fighting Falcon
Ez a minta pólókon és más termékeken is elérhető webshopunkbanA Lockheed Martin jelenleg 128 Viper-re rendelkezik megrendeléssel, többek között Bahrein, Marokkó, Tajvan és Szlovákia légiereje várja már nagyon, hogy a Lockheed Martin kiszolgálja Fighting Falcon vadászbombázókra vonatkozó megrendelését. Ez rövidesen 136 példányra nőhet, ugyanis Jordánia és Bulgária további gépeket kíván beszerezni.


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media