Lengyel MiG-29 Fulcrum   © Miroslaw Gawronski

Úgy tűnik, a lengyelek tavaly tavasszal, titokban MiG-29 Fulcrum vadászgépeket adtak át Ukrajnának

2023-01-30Katonai repülés

Az Ukrán Légierő az orosz agresszió elleni küzdelem során sok harci szárnyasát elvesztette. Bár már többször is felmerült, hogy külföldi segélyként használt repülőket kapnának, ez eddig nem realizálódott. Most viszont kiderült, hogy talán mégis...

Lengyel és szlovák MiG-29 Fulcrum, illetve román MiG-21 LanceR vadászgépek. Leginkább ezek az ajánlatok szerepeltek az oroszok Ukrajna elleni támadást követő hónapokban a híradásokban, mint olyan lehetőségek, melyek segély formájában rövid időn belül megjelenhetnek Kijev csapatainál.

Az eddig rendelkezésre álló információk szerint ezek a tranzakciók különböző okok miatt nem valósultak meg.

A lengyel Dziennik hírlap azonban kormányzati forrásokra hivatkozva a napokban megszellőztette, hogy a háború kezdetén Lengyelország alkatrésznek álcázva gyakorlatilag komplett MiG-29-eseket adott át Ukrajnának.

A Dziennik értesülései szerint a vasmadarakat minimális munkával készre tudták szerelni a megtámadott ország szakemberei, ami valószínűleg azt jelenti, hogy azok teherszállító repülőgépek fedélzetén, leszerelt szárnyakkal és vezérsíkokkal érkeztek északkeleti szomszédunkba.

Ha valóban megtörtént a tranzakció, a Lengyel Légierő azért tudott megválni Fulcrum állományának egy részétől, mert a 2000-es évek végén 48 darab F-16-ossal frissítette flottáját. Igaz, hazánktól eltérően megtartotta a szovjet eredetű MiG-29-es vadászait is. A gépek korszerűsítésen is átestek, ami az ukránok számára igencsak jól jöhetett.


Mig-29 Fulcrum
Ez a minta pólókon és más termékeken is elérhető webshopunkbanA modernizáció keretében a lengyel Fulcrumok régi analóg elektronikáját digitálisra cserélték, a gépek így többek között bevetéstervező számítógépet, GPS-el megtámogatott navigációs rendszert, illetve MIL-STD-1553-as adatbusz hálózatot kaptak.

Ez utóbbi megkönnyítette a további berendezések integrációját.

A korszerűsítésen átesett 30 nagyvas kapott egy kisméretű kamerát is, mely segítségével például egy célpont elfogása során könnyebben lehet annak típusát, hovatartozását beazonosítani. A megújult gépek pilótáinak csökkent valamelyest a leterheltsége, munkahelyükre ugyanis egy LCD kijelzőt is beépítenek.

A modernizált példányokon túl a lengyelek még több tucat üzemen kívüli MiG-29-essel is rendelkeznek, és bár ezek állapota nem ismert, alkatrészként mindenképpen jól járhatnak velük az ukránok.


Bedőcs Tibor (bedocs.tibor@aerotech.hu)
TETSZETT A CIKK? AJÁNLD MÁSOKNAK IS!

Hogy ne maradj le semmiről ami a levegőben történik, lájkold az AeroTech Facebook-oldalát!

HASONLÓ TÉMÁJÚ KORÁBBI HÍREINK:

Friss hírek

Copyright © 2018 by AeroTech Media